По данни на ООН към март 2021 г. близо 736

...
По данни на ООН към март 2021 г. близо 736
Коментари Харесай

Всеки ден 137 жени по света губят живота си от насилник в семейството

По данни на Организация на обединените нации към март 2021 година близо 736 млн. дами - една от всеки три дами в света, е подлагана на някаква форма на принуждение през живота си, а приблизително по 137 дами всеки ден са убивани от членове на личните им фамилии.
Още по темата
Данните сочат, че по-малко от 40 % от дамите, станали жертва на принуждение, търсят помощ.

Тъжната равносметка вършим на Международния ден за премахването на насилието над дамите, който е през днешния ден.

На 25 ноември стартира и интернационалната акция " 16 дни за деяние против насилието, учредено на сексуален симптом ", която приключва на 10 декември - Международния ден за правата на индивида. Символичното свързване на двата дни има за цел да подчертае, че насилието над дамите е нарушаване на човешките права. Кампанията се отбелязва от 1991 година по самодейност на Центъра за световно водачество на дамите.

Мотото на акцията за 2021 година е: " Да оцветим света в оранжево: да прекратим насилието над дами в този момент! "

Денят се отбелязва от 2000 година с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации от 17 декември 1999 година От 1981 година до 1999 година денят е отбелязван от деятели на женски организации. Датата е определена в чест на сестрите Патрия, Минерва и Мария Тереза Мирабал, политически активистки от Доминиканската република, убити на 25 ноември 1960 година по време на диктатурата на президента Рафаел Трухильо.

В България доста неправителствени организации вършат акции във връзка Международния ден. Те приканват управляващите и обществото да извърнат внимание на този сериозен проблем. Призивът към жителите е да спрат да мълчат за насилието и да са нетолерантни към всичките му форми.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР