По данни на националните здравни власти след Смолян, следващите области,

...
По данни на националните здравни власти след Смолян, следващите области,
Коментари Харесай

Пловдив и Пазарджик са пред грипна епидемия

По данни на националните здравни управляващи след Смолян, идващите области, в които се чака да бъде оповестена грипна зараза, са Пловдив и Пазарджик. За през днешния ден в 13.00 часа е планувано съвещание на Областния щаб в Пловдив с цел да се набележат бъдещите ограничения.

Ръст на боледуващите в Пловдив, регистрират персоналните лекари. Най-често недоволствата са болки в гърлото, главоболие, изнемощялост и нараснала температура.

" Значително нарастване на случаите – преди празниците предходната година бяха 10-15 остри вирусни случая, в този момент всеобщо към 40 са единствено вирусните ", изясни доктор Стефка Котева.

" Началото на седмицата беше в действителност натоварена – имахме доста случаи на коронавирус и грип. Традиционно в Пловдив това се случва в първите дни на февруари ", съобщи доктор Георги Цигаровски.

" Повечето пациенти идват без да са си правили проби, тъй че не знаят действително видяно с какво заболяване са. Но е доста особено, че идват откакто няколко членове на фамилията са заболели, решили са, че са били с простуда, само че се усещат, че очевидно е вирус. Щом боледуват един след различен ", изясни доктор Стефка Котева.

В момента отсъстващите възпитаници в град Пловдив са 13%, за региона процентът е 15.

" Поради обстоятелството, че внезапно се усили броят на случаите на тези възрасти от 5 до 30 годишните, следим всекидневно данни от РУО по повод процентът на отсъстващите възпитаници и педагогичен личен състав ", сподели доктор Милена Панайотова – РЗИ-Пловдив.

В детска градина " Родина " в с. Устина данните на РЗИ се удостоверяват. Малките са на градина, само че в групата на 5-6 годишните децата се броят на пръсти.

" В понеделник и вторник децата бяха на градина. Сряда беше първия ден, в който забелязахме, че има понижение на посещаемостта, до края на седмицата наблюдаваме децата, ускоряваме филтъра и се надяваме всички да са добре ", сподели Нели Бундева – шеф на ЦДГ „ Родина “, село Устина.

Доказаните случаи на грип А в Пловдивско досега са два, допълват от РЗИ-Пловдив. Нови 55 проби следва да бъдат изследвани от националната референтна лаборатория.

" По отношение на болничните кревати, 38% е заетостта на леглата в лечебните заведения, не е повишен броят на повикванията на пациенти за обслужване от незабавна помощ във връзка грип и респираторни болести. Личните лекари споделят, за напор, нараснало търсене и опашки пред кабинетите им. Има, само че то е всекидневно с оглед сезона, в който се намираме. В Инфекциозна клиника имат случаи на грип, само че те не са толкоз доста, не са усложнени, общо взето няма някакъв напън върху здравната система. Обстановката в действителност е динамична ", сподели доктор Милена Панайотова – РЗИ-Пловдив.

Здравните управляващи препоръчават да се носят маски в затворени пространства с повече хора. Днес следобяд ще стане ясно дали ще се вкарат изключителни ограничения за региона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР