По данни на Европейската комисия към декември 2022 г., потребителските

...
По данни на Европейската комисия към декември 2022 г., потребителските
Коментари Харесай

Захарта в Европа поскъпва

По данни на Европейската комисия към декември 2022 година, потребителските цени в Европейския съюз на хляба и зърнените храни са се повишили през миналата година с към 20%, на млякото, сиренето и яйцата - с 27,8%, месото е поскъпнало със 17%, мазнините и маслата - с 32%, а захарта - с 15,7% и така нататък

Макар че в Европейски Съюз като цяло захарта не е най-поскъпналия хранителен артикул, в някои страни нейната цена " счупи " всички върхове, написа " Известия ". В Естония захарта е поскъпнала за година двойно, в Чехия - съвсем двойно, в Полша - с 87,4%, в Германия - с 63%, в Италия и Испания - с 51%, във Франция - с 23%.

За забележителното повишаване на захарта в Европа, частично повода е ниската годишна продукция. По данни на немската компания Südzucker , най-големият производител на захар на континента, поземлените площи, предопределени за развъждане на захарно цвекло, са намалели с 4% тази година. По оценки на Европейската комисия, производството на захар в Европейски Съюз през сезон 2022/23 ще падне до 15,5 милиона тона, т.е. с 6,9% по-малко по отношение на миналата година, заради понижаване на площите и лятна суша.

Друга причина за " ралито " при цените на захарта в Европа е намаляването на износа в международен мащаб. Водещите производители доста понижиха доставките за континента.

Бразилия, която е най-големият експортьор на захар в света, понижи прогнозата си за реколтата за този сезон с 16%, базирайки се на неподходящо време. Индия, вторият по величина експортьор (15,6%), понижи квотите си за експорт на захар съвсем на половина.

Обаче главната причина за повишаването на захарта в Европа през предходната година (особено към края й), е повишаването на природния газ. През последната година, синьото гориво в Европа е поскъпнало приблизително с 60%.

Производството на захар от захарно цвекло е много енергоемко. Повечето европейски захарни фабрики работят на природен газ. Но откакто Русия спря доставките за Европа през лятото, доста производители пренасочиха зареждането на заводите си към други типове гориво. Така Nordzucker да вземем за пример, трансферира повече от 80% от индустриалните си мощности на нефт. Но и това не оказа помощ да се оправят с внезапно повишените разноски.

А Südzucker към този момент предизвести, че захарта ще продължи да нараства и през 2023 година. В тази връзка се чака, че цените на сладкиши, торти, бонбони, шоколад, както и алкохолни и безалкохолни питиета може да скочат (значително).
 Производителят на NuCrema възнамерява да се реалокира у нас
Един от най-големите гръцки производители на шоколадови произведения възнамерява да се реалокира у нас

Българската компания " Ролпласт Груп ", един от най-големите производители на щори в района, възнамерява нова огромна инвестиция
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР