По-бедните държави по света могат да бъдат изправени пред икономическа

...
По-бедните държави по света могат да бъдат изправени пред икономическа
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева призова богатите страни да правят повече за облекчаването на дълговете на по-бедните

По-бедните страни по света могат да бъдат изправени пред икономическа злополука, в случай че най-богатите страни не усилят напъните си по посока облекчаването на задълженията. Това съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, представена от Ройтерс.

Около 60% от страните с ниски приходи към този момент са подложени на огромен дългов напън или са изложени на подобен риск. За съпоставяне, през 2015 година това е било правилно за по-малко от 50% о тях, написа Георгиева в блог, дружно със Джейла Пазарбазиоглу, шеф на отдела за тактика, политика и обзор на МВФ.

„ За доста от тези страни провокациите се усилват “, предизвестяват те.

„ Може да станем очевидци на стопански произшествия в някои страни, в случай че кредиторите от Г-20 не се съгласят да ускорят преструктурирането на дълга и да прекратят неговото обслужване, до момента в който се водят договаряния “, пишат още Георгиева и Пазарбазиоглу.

През пролетта на 2020 година страните от Г-20 стопански системи оповестиха самодейност за краткотрайно преустановяването на обслужването на дълга (Debt Service Suspension Initiative - DSSI), замразявайки заплащанията от страна на  бедните страни, които, които са бяха мощно задлъжнели още преди пандемията от COVID-19. Действието на тази самодейност обаче изтича в края на 2021 година

Напредъкът по различен сходен проект, прочут като Общата рамка за отнасяне на дълга (Common Framework for debt treatments) и ориентиран към облекчаването на дълговата тежест на бедните страни, е доста муден.

„ Опитът на Чад, Етиопия и Замбия демонстрира, че Общата рамка за отнасяне на дълга отвън DSSI би трябвало да бъде усъвършенствана “, пишат създателите, като признават, че проектът към този момент не извършва дейно задачата си.

Причините за това са многочислени, като измежду главните е сложното координирането на Парижкия клуб и други кредитори, както и голям брой държавни институции и организации в страните кредитори, забавиха вземането на решения.

„ От решаващо значение е също кредиторите от частния бранш да ползват облекчение на дълга при сравними условия “, пишат създателите.

Междувременно огромните централни банки, измежду които Федералният запас на Съединени американски щати, се готвят да анулират политиките за лесни пари, което може да докара до повече проблеми.

„ Без подозрение 2022 година ще бъде доста по-предизвикателна на фона на стягането на интернационалните финансови условия “, пишат Георгиева и Пазарбазиоглу.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР