По българските земи има толкова много мистериозни места, че едва

...
По българските земи има толкова много мистериозни места, че едва
Коментари Харесай

3 от най-мистериозните места в България

По българските земи има толкоз доста мистериозни места, че надали даже по точно всички са ни известни. Всяко едно от тях пази надълбоко скрити секрети, които разкрива пред света отчасти или пък погребва още по-надълбоко.

В поредност от няколко публикации ще разгледаме едни от най-мистериозните места в нашата прелестна татковина.
Караджов камък
Караджов камък⛰
— Nikolay Santos (@SantosNikolay)
Интересният скален феномен е на своето място от стотици години, а наподобява по този начин като че ли всеки миг ще падне. Името на камъка не е по никакъв начин инцидентно. Той е кръстен на смелия Караджа челник от близкото село Яворово, който е пазел локалното население от непрестанните нападения на турците.

Мястото е много необичайно и към него не липсват и някои завладяващи митове. Митът за това място е обвързван значително с траките, които както се оказва са обитавали и това прелестно кътче от нашата татковина. Археолозите считат, че това е било антично тракийско светилище, на което траките са почитали мъртвите. От тук идва и известното поверие за това място, че е портал към света на мъртвите. Точно заради тази причина някои хора посещават Караджов камък, а други пък го заобикалят. Без значение към кои спадате, няма по какъв начин да отречете, въпреки и от фотография, че мястото е в действителност неповторимо. Много хора, които са посетили към този момент естествения феномен споделят, че на него се усеща някаква друга сила, като че ли от различен свят и от друго измерение. Дали е по този начин, не знам, само че несъмнено има нещо в това място щом траките са го избрали за свое светилище.

Караджов камък е част от т.нар „ Свещен триъгълник “, който включва още Белинташ и Кръстова гора.
Белинташ
Белинташ е второто най-голямо скално-изсечено светилище в България след Перперек (Перперикон)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР