По 100 млн. евро губи българската икономика за всяка седмица

...
По 100 млн. евро губи българската икономика за всяка седмица
Коментари Харесай

Колко губи България на седмица от пандемията?

По 100 млн. евро губи българската стопанска система за всяка седмица на изключителни ограничения поради пандемията с COVID-19. Това демонстрира разбор на световния водач в застраховането на търговски заеми – Euler Hermes. Според специалистите акумулира непрекъснати вреди и забавя възобновяване както у нас, по този начин и във всички европейски страни.

Според последния отчет на Euler Hermes изоставането от имунизационния проект на Стария континент с 5 седмици към този момент е нанесло вреди от близо 90 милиарда евро. Сравнението демонстрира, че европейските страни се оправят със обстановката доста по-зле от Съединени американски щати и Англия, където се поддържат към 4 пъти по-високи темпове на имунизация.

За да наваксат пропуснатото време и да съумеят да реализират набелязаната от Европейската комисия цел за ваксиниране на 70% от възрастното население до лятото на 2021 година, управляващите би трябвало да работят приблизително 6 пъти по-бързо спрямо досегашната обстановка. В противоположен случай, в случай че темповете останат непроменени, мечтаният имунитет може да бъде доближат чак в края на 2022 година

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Коронавирусът сковава международната стопанска система. Брутният вътр...

Според специалистите оптимистичният сюжет е вероятен при превъзмогване на блокажа с производството и дистрибуцията на ваксини до края на първото тримесечие на 2021 година Това може да стане с откриването на нови производства или одобряването на нови препарати, в това число такива, които изискват слагането на еднократна доза.

В подобен случай е реалистично темпът на имунизация да доближи до 1% от популацията седмично, което пък би компенсирало забавянето на старта в третото тримесечие на годината. Калкулацията демонстрира още, че инвестицията във ваксини има висока възвръщаемост, тъй като е 4 пъти по-ниска в съпоставяне със загубите, които се генерират от локдауна.

Анализаторите на Euler Hermes са безапелационни, че страните, които съумеят да поддържат високи темпове на ваксиниране, освен ще редуцират загубите, само че ще завоюват и съществено икономическо преимущество. Напредъкът в процеса ще им разреши разхлабване на ограниченията, а това ще докара до увеличение на потреблението и вложенията, възобновяване на бранша на услугите и освобождение на спестяванията. Успехът или неуспехът в тази посока биха имали директно отражение и върху политическите процеси и доверието в държавните управления, планува още отчетът.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР