Пловдивско училище преобрази старите чинове с ефектно покритие на плотовете,

...
Пловдивско училище преобрази старите чинове с ефектно покритие на плотовете,
Коментари Харесай

Отпечатаха върху старите чинове великите български изобретат...

Пловдивско учебно заведение преобрази старите чинове с ефектно покритие на плотовете, върху които към този момент са международните БГ изобретения и техните основатели. Така по едно и също време обзавеждането се обновява, не коства доста пари от делегирания бюджет, а резултатът с изключение на приятната визия на остарели документи от архивите, има и просветителна задача.



През идната образователна година учениците от прогимназията в ОУ „ Кочо Честеменски “ ще седнат на новите остарели чинове, които са неузнаваеми. На плота пред тях ще е електронният часовник, изобретен от Петър Петров, първият транспортен аероплан от 1941 година, въздушната възглавница и телефонният секретар на Асен Йорданов, автомобилната скоростна кутия на Румен Антонов, фотокопирната машина на Георги Наджаков.



А също най-отдалечената от Слънцето планета – OGLE-56b, открита през 2003 година от българина Димитър Съселов, галактическата храна на Цветан Цветков, прабългарският календар върху мраморни парчета на Асен Ботев. И, несъмнено, кирилицата и ликовете на нейните основатели Кирил и Методий, повелителят на атома – доктор Кръстьо Кръстев, и инж. Койчо Митев, постигнал гражданска война в превода. Чиновете всеки ден ще припомнят и за Джон Атанасов, основал първия компютър дружно с Клифърд Бери, за приноса на Юри Марков за антиоръжието и на доктор Стамен Григоров – за киселото мляко.



Цялата класна стая към този момент ще се споделя „ БГ откриватели “. През лятото се актуализирани общо 7 стаи в учебното заведение. Вместо да са номерирани, каквато е практиката в доста образователни заведения, всяка ще си има персонално име.



Началото било сложено още предходната година със Стая на българските владетели, където по същия метод блгодарение на ново покритие върху старите плотове се появили ликовете на цар Иван Страцимир, цар Иван Шишман, цар Асен, цар Петър, хан Аспарух, хан Кубрат, цар Самуил, княз Борис I Михаил, хан Кардам и хан Омуртаг, хан Крум, цар Симеон Велики.





Идеята се приела доста добре от шестокласниците, които и доста си пазят преобразените чинове. Покритието разрешава елементарно разчистване.





Още преди 3 година ОУ „ Кочо Честеменски “ направи Приказна стая, в която се работи с децата със специфични просветителни потребности. Възникната тогава концепция през днешния ден към този момент е доразвита в ясна идея с визия и обръщение.



Всяка от новите стаи също е с обособена тематика. Четвъртокласниците да вземем за пример ще са в Слънчевата стая, където жълтите маси са подредени в полукръг, а на стената откъм гърба е изписана дъга.



Всяка смяна в средата прави децата по-ангажирани, споделя началната учителка Ивелина Цонева. А в преобразяването взели участие и учителите, и родители – цялата общественост, с цел да си създадем нашето учебно заведение наша галактика, споделят от школото.





Третокласници пък ще учат в Стаята на хвърчилата, където над чиновете се „ реят “ хвъркати с шарени опашки.



За своите петокласници Кирил Акалски избрал тематиката „ Космос “. Ива Аярова, която преподава български език и литература в прогимназиален стадий, се присъединила в лепенето на 3D тапети с планети дружно с още сътрудници. В дъното на стаята има галактически фототапет, а над дъската помахва астронавт по време на задача – тъкмо под остарелия надпис с фразата на Сервантес, че историята е свидетелка на предишното и предизвестие за бъдещето.





Надяваме се децата да се сюрпризирани и впечатлени, споделят учителките на път към идната актуализирана класна стая.





По коридорите сред кътовете за отмора с червени диванчета са коридорните библиотечки с томчета на рафтче на стената, планове на учениците, както и „ двойки “ снимки – черно-бели от предишното на школото и от живота му през днешния ден.







Поглед към предишното насочва и още една актуализирана класна стая на третокласници – „ Пловдив във времето “. Там следва да се залепи тапет със старинни часовници. Ще бъдат окачени и остарели снимки на Пловдив – на Альоша, гарата, Хисар капия, панорамен аспект на града и Бунарджика. Предоставени са от Ротари клуб, а до тях ще има и къса история на Пловдив.





Компютърният кабинет пък придвижва в бъдещето – с по-модерна и софтуерна визия, в синьо и сиво.





А стаята „ Морско дъно “ напряко потапя в океана с „ фриз “ от текстил с риби и октоподи.



Проектите са конкретизирани за още 3 класни стаи. На 4. Б ще се споделя „ България “. Ще бъде с цокъл с изгледи от Рилските езера. Вече са поръчани и новите покрития за чиновете. Те ще са като в стаите с владетелите и БГ откритията, само че ще изобразяват исторически и естествени забележителности.





Стая на къщичките пък с разнообразни дребни структури на къщи в интериора ще припомня, че от нас зависи всяко пространство, които обитаваме, да стане дом.

А в стаята " Слънчевата гора " следва да бъде подложен тапет с дървета, през чиито клони се прокрадват лъчите.



Часовете по биология - пред акваруима

Учениците на ОУ „ Кочо Честеменски “ ще усетят смяната, още преди да стигнат до класните стаи. Във фоайето ги чакат нови „ съученици “ от водния свят – в огромен аквариум.

Освен, че вдъхва нов живот на учебната среда, е отлично средство за образно образование, споделя учителката по „ Човекът и природата “ Екатерина Кръстева. В 7. клас тя преподава за водните жители и живота във водна среда. Защо учениците да гледат структурата на фотоси в учебниците и да търсят в интернет видеа за метода на живот, като могат да го следят онлайн и напълно същински?



В фамилията сладководни в школския аквариум махат перки 5 типа хубавици, измежду които тернеция, скалария, данио. Почти неосезаем измежду тая хубост от оранжево, синьо и розово остават дребните сомчета. Но тяхната роля е изключително значима – да почистват аквариума по биологичен метод.



Децата постоянно чакат нещо ново и го одобряват с голям интерес, споделя Екатерина Кръстева. За сътрудниците й в западните страни дори е нормална процедура да има жив организъм в образователната среда. Така децата се учат да поставят грижи, а образованието върви дружно с ековъзпитанието, възприемат света в неговото разнообразие и осъзнават потребността от поддържане на равновесието. Освен всичко останало, по този начин излизаме от сивото и от рамката, което прави живота в учебно заведение по-интересен, обобщава учителката по биология.

Снимки: Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР