Пловдивско Певческо дружество Ангел Букорещлиев“ ще отбележи Международния ден на

...
Пловдивско Певческо дружество Ангел Букорещлиев“ ще отбележи Международния ден на
Коментари Харесай

Концерт за Деня на етническата толерантност


Пловдивско Певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “ ще означи Международния ден на етническата приемливост с концерт на площада до Джумая Джамия. Пловдивчани ще имат опцията да чуят песни, представящи фолклора на другите етноси. Събитието ще се организира на 26.11.2022г. (събота) от 11:00 часа.

Пловдивско певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “ се е формирало през далечната 1895 година в къщата на Никола Попов, където се събират 18 въодушевени фенове на музиката, които вземат решение да основат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев – преподавател по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно на 4-ти март 1896г. се организира учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество.

Член 1 на неговия Устав гласи: „ Певческото сдружение се основава, с цел да развива и популяризира българското и славянско пеене и изобщо художествената музика “.

В програмата на концерта ще вземе присъединяване и Камерна певческа групировка „ Слънчеви гласове “,  с диригент Илиян Тиганев. За четвърти път през тази година, „ Слънчеви гласове “ ще зарадват пловдивчани и гостите на града с безвъзмезден концерт. Репертоарът на състава включва обработени български песни от известни композитори. В концерта ще се включат младите гении – Мария Хубенова и Дария Танева.

ПФ „ Слънчеви гласове “ е основана преди 4 години. Съставът е камерен, хористите пеят за наслаждение и от сърце. Имат изнесени редица благотворителни концерти. Във групировката вземат участие девойки от АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “, НУМТИ „ Добрин Петков “ и от други образователни заведения в Пловдив. Групата дебютира с концерт на Римски стадион в границите на плана Youth Symphony Orchestra „ Progressive “ – част от Международния фестивал „ Дни на музиката в Балабановата къща “ през 2019-а година. Удостоена е с бронзов орден, на интернационалния фестивал с конкурсен темперамент „ Кръстопът на музите “, гр. София. 2020 година

Събитието се реализира с поддръжката на Община Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР