Пловдивско иновативно училище въведе нов предмет - животознание Едни ще

...
Пловдивско иновативно училище въведе нов предмет - животознание Едни ще
Коментари Харесай

Деца ще проучват на терен замиращи села - събират идеи как да се възродят

Пловдивско новаторско учебно заведение вкара нов предмет - животознание
Едни ще избавят словесното благосъстояние, други ще изследват архитектурното наследство, трети ще изследват релефа

В СУ " Любен Каравелов " " разрушиха "  и астероид, наближаващ рисково Земята, а интерактивната карта на билките в България може да се прегледа в ютуб

Нов предмет - животознание, беше въведен за учениците от пети и осми клас  в пловдивското новаторско учебно заведение “Любен Каравелов ”. Децата ще изследват на терен замиращи села, след това ще оферират по какъв начин да се възродят, заяви директорката  Славка Щерева. Той е съгласуван с програмата на Министерството на образованието и науката и държавните стандарти и е одобрен от педагогическия съвет на учебното заведение.

“Така децата ще се научават да търсят и намират позволение на настоящи проблеми. Един от тях несъмнено са замиращите села в страната. Затова главната задача ще бъде по какъв начин да спасим нематериалното и материалното завещание. Учениците са разграничени на групи и всеки от тях ще има избрана роля. Заедно с преподаватели посещават дребни обитаеми места в Пловдивска област. Те сами  ще избират мястото, което да дава отговор на критериите по плана ”, посочи директорката.

Филолог, математик и географ са отпред на групите

Първата група ще има за задача спасяването на словесното благосъстояние в региона. Децата ще изследват говорите и езиковото завещание, да вземем за пример пословици и поговорки. Математик е отпред на другата група. Заедно  ще изследват архитектурните особености на района. Трета група са  географите,  които ще изследват  релефа и потребните изкопаеми по тези места.  Има и музикална група, което ще провежда концерти пред локалните поданици, с цел да съживят културния живот в селището.

Първият период ще е за теоретична подготовка. Работата на терен ще стартира от втория. Дотогава учениците към този момент ще би трябвало да са избрали селата, в които ще стартира практическата им работа. За децата ще бъде обезпечен превоз.

На място те ще се срещнат и с работата на локалните, ще научат хора с какви специалности са нужни. Ще проведат и среща  с органите на властта там. Така се реализира връзка с историята и гражданското обучение. В края на образователната година учениците учениците ще излязат  с оферти по какъв начин да бъдат възродени тези села.

Самите деца харесват този метод на проучване на предмета, тъй като имат възможност да поддържат връзка с местните поданици

Това развива мисленето и креативните им заложби и ги прави по-активни участници в образователния развой.

“В нашето учебно заведение от 6-7 години работим по програмата “Училища за образец ”. Исках да поемем по една нова посока на преподаване и учителите ни да бъдат по-добре готови. За мен беше ясно, че ни би трябвало помощ извън. “Заедно в час ” дава отговор на целите, които сме си заложили - ученикът да е в центъра на процеса, той да е дейната страна. Първият преподавател модернист Георги Стоев към този момент е прочут в града, негови положителни практики се цитират в цяла България на разнообразни образования ”, добави още Славка Щерева. 

14 преподаватели от СУ “Любен Каравелов ” 2 години се образоват по програмата. Учителите  се събират, разискват тематики и вземат решение по какъв начин може да създадат уроците си по-интересни за децата.

“Миналата образователна година организирахме новаторски урок на конференция в Арбанаси.   В него бяха  включени предметите биология, география, музика и осведомителни технологии. Преподавателите и децата  проучваха билките в България.  Учениците използваха наученото за местонаходищата у нас  на лековитите растения. Знанията по биология са им помогнали при ходенето им на терен за билки, от набраните са основали хербарии. Научили са и какви песни се пеят за билките

в другите краища.  Със знанията по осведомителни технологии са изработили интерактивна карта на билките в страната, която разгласиха в ютуб и всеки може да я прегледа ”, изясни директорката.

Седмокласници пък са показали посредством интерактивен урок по какъв начин се избавя Земята от наближаващ към нея астероид.  В часовете по физика и математика са пресметнали неговата траектория, след което са го “унищожили ”. Родителите, които участвали на урока, били мощно впечатлени.

В училищета постоянно вършат разбор по какъв начин върви образованието на децата и по какъв начин се трансформират настройките им.

“Основната цел е да създадем знанията, които получават учениците, по-приложими в живота. Затова ги подтикваме да се включват по-активно със свои оферти и хрумвания в уроците ”, съобщи преподавателката по литература Лидия Бакалска. Според нея е доста значимо да се развиват междуличностните връзки сред децата след огромната изолираност поради Коронавирус пандемията и в училището  работят интензивно за това.

Стимулират се  учениците да не наизустяват факти, а да участват по-активно в планове,

като показват свои модели и оферти. Развиват се интензивно и  цифровите им умения. Децата вършат презентации и отчети. През последните години работят с платформи, създават  уеб сайтове, мисловни карти и електронни книги.  

“Наясно сме, че резултатите ще дойдат в по-късен стадий. Работим с сътрудници от други учебни заведения и обменяме опит и познания. Така си оказваме помощ взаимно. Съчетаваме самостоятелното образование на децата с работата им в екип. Проектът планува и учениците да дадат оценки по какъв начин се оправят учителите с преподаването ”, описа Лидия Бакалска.

СУ “Любен Каравелов ”  е с доста съвременна материална база. Разполага с  нов плувен басейн, който се употребява гратис от учителите и учениците. Всичките  паралелки са с разширено и профилирано проучване на музика. В учебното заведение се влиза с изпит по този предмет.  Има над 450 възпитаници и 70 учители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР