Пловдивският обмудсман Борислав Стаматов, който явно ще изкара повече от

...
Пловдивският обмудсман Борислав Стаматов, който явно ще изкара повече от
Коментари Харесай

Омбудсманът „разследва” чия собственост е Альоша след поставен въпрос за махането му

Пловдивският обмудсман Борислав Стаматов, който очевидно ще изкара повече от два мандата като краткотрайно изпълняващ, също подхвана тематиката за паметника на Альоша. В годишния му отчет написа, че пловдивчани са сложили въпрос за премахването на паметника на върха на Бунраджика. Той почнал и следствие – каква благосъстоятелност е паметника и кой има пълномощията да вземе решение за премахването му.

„ След демократичните промени в Република България, почнали през 1989 година, от време на време и систематично се повдига въпросът за премахването на паметника на Альоша, който е на върха на рид „ Бунарджика”, а в този момент той беше подложен и пред нас. След наше изследване достигнахме до информация, че паметникът сигурно не съставлява държавна благосъстоятелност и защото явно няма по какъв начин да е частна такава, значи остава да бъде общинска благосъстоятелност. Взимането на сходно решение се оказва, че няма по какъв начин единствено да зависи от Общински съвет – Пловдив, защото ще бъдат нарушени няколко интернационалните резолюции, конвенции, харти, рекомендации и други и всичко е в ръцете на Министерски съвет и Министерството на културата. Вероятно тази тематика ще бъде поставяна и в бъдеще поради новата геополитическа обстановка”, написа омбудсманът.

Периодично политици и обединения слагат въпроса за паметника на руския войник в Пловдив. Макар редицата поръчки, че ще бъдат импортирани оферти в Общинския съвет, за демонтирането на паметника, до този миг не се е гледало сходно решение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР