Пловдивска фирма стана пионер в създаването на оборудване по технологията

...
Пловдивска фирма стана пионер в създаването на оборудване по технологията
Коментари Харесай

Пловдивска фирма съживи замразени шарани

Пловдивска компания стана пионер в основаването на съоръжение по технологията Acoustic Extra Freezing /AEF/, която се опълчва на съществуващите до момента способи на надълбоко заледяване на храни. Преди няколко години съветският конструктор Дмитрий Балаболин основава и патентова „ Акустическая заморозка ”. При нея не се прави класическо надълбоко заледяване, а благодарение на звукови талази кристалите на леда стават микроскопични посредством нанокристализация.

„ От 90 години насам храната се замразява до кокал при минус 30 градуса. Сега с този способ ние я резервираме свежа ”, изяснява Драгомир Паунов, притежател на пловдивската компания, която употребява метода.

За да покаже по какъв начин новият способ не унищожава клетъчната конструкция на плодовете и месото, той е направил няколко опита със замразени живи шарани. С AEF те са размразени и са се съживили. Правен е сходен и опит с живи миди. „ Целта ни не е да съживяваме животни, а да покажем, че с технологията не се унищожава качеството на храната. Където дълбокото заледяване унищожи структурата на клетките, стартира окисляване и храната към този момент не е същата ”, изяснява Паунов.

Той счита, че новият способ ще отстрани и химията от храните. „ Една риба на третия час след улова стартира да се окислява и да се скапва. Мажат я с едни глазури - химии, замразяват я и я размразяват. И най-после идва крайният клиент и си мисли, че е купил прясна риба. При акустичното заледяване няма химия ”, споделя Паунов.

Пловдивската компания е единственият производител на съоръжение за съветската технология. Освен него предлага и компютър, с който се контролират стратегиите за нанокристализация на другите храни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР