Пловдивчанка сигнализира Plovdiv24.bg за проблем, с който се сблъсква през

...
Пловдивчанка сигнализира Plovdiv24.bg за проблем, с който се сблъсква през
Коментари Харесай

Жена сигнализира за проблем с етикетите на стоките

Пловдивчанка алармира Plovdiv24.bg за проблем, с който се сблъсква през последно време във връзка с етикетите на стоките в магазините. Жената се оплака, че буквите от наличието са извънредно дребни до степен такава, че макар че е с положително зрение и не носи очила, не може да ги прочете.

Нагледно тя е снимала няколко етикета, с цел да покаже казуса. Тя е намерила решение посредством фотографията да може да усилва шрифта, с цел да прочете информацията, която ѝ е значима.

“Какво вършат обаче възрастните хора, чието зрение не е положително и нямат телефони, с цел да снимат и усилват буквите на етикета, би трябвало да вървят с лупи в магазините ", декларира дамата.

Според Регламент (ЕС) № 1169/2011 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 25 октомври 2011 година за даването на информация за храните на потребителите

Основното основание във връзка с условието за наложителна информация за храните следва да разреши на потребителите да разпознават и употребяват вярно храните, и да създадат избор, който е съгласуван с самостоятелните потребности на хранителния им режим. За тази цел стопанските субекти в хранителната индустрия следва да създадат тази информация по-лесно налична за хората със зрителни увреждания.

Според Регламента размера на шрифта е според от площта на опаковката.

Законодателството в региона на информацията за храните следва да не разрешава потреблението на информация, която би заблудила потребителя, по-специално във връзка с характерностите на храната, нейното влияние или свойства, или която би приписала лечебни свойства на храните. За да бъде ефикасна тази възбрана, тя следва да се ползва и по отношение на рекламата и представянето на храните.

Проблем е обаче че потребителят не може да види дали е подведен или не, тъй като не може да прочете етикета, изключително в случай че някои съставки могат да провокират алергии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР