Пловдивчанинът Божидар Атанасов ще лежи 20 години в затвора за

...
Пловдивчанинът Божидар Атанасов ще лежи 20 години в затвора за
Коментари Харесай

Ниска присъда за убийството на митничар от Пловдив, извършено през 1999 г.

Пловдивчанинът Божидар Атанасов ще лежи 20 години в пандиза за убийството на митничаря Георги Дребчев, осъществено на 13 юни 1999 година в регион " Тракия ", а помагачът му Иван Карабелов от Съединение - 8 години. Това постанови Върховен касационен съд 2 години, откакто разгласи делото за решение. Присъдите са дефинитивни и са произнесени 24 години след разстрела на Дребчев.

Престъплението беше разкрито след 15 години, а самият развой се проточи поради връщането от инстанция в инстанция. Първоначално като подстрекател на закононарушението беше посочен някогашният кмет на Съединение Евгений Маринчешки, който почина при автомобилна злополука през 2012 година Тази версия обаче остана недоказана.

С това си решение Върховен касационен съд промени доказаната от Пловдивския апелативен съд доживотна присъда на Божидар Атанасов, понижено е и наказването на Карабелов, което преди беше 15 години и 6 месеца.

Върховните магистратите одобряват, че осъщественото от Божидар Атанасов закононарушение не е извънредно тежко, както считат съдиите от предните инстанции. Неправилно било възприето от тях като отегчаващо отговорността събитие приемането на поръчката от страна на Атанасов. При приемане на поръчка за ликвидиране то не може да е друго с изключение на преднамерено, считат от Върховен касационен съд. Освен това съществуването на един квалифициращ симптом не е белег за изключителна тежест на закононарушението спрямо закононарушенията от същия тип, доколкото потърпевшият е бил убит с единствен изстрел от огнестрелно оръжие.

Отегчаващите отговорността условия на Божидар Атанасов не са нито изключителни, нито многочислени. Наред с това, считат от Върховен касационен съд, предходните съдилища не са отчели като смекчаващо отговорността събитие изтеклия времеви интервал от осъществяване на действието до налагането на наказването за него, който приближава границата на безспорната погасителна отминалост за наказателно гонене. В този смисъл рационалният период за осъществяване на производството е надхвърлен, споделят висшите съдии.

За Карабелов ВКС  се стимулира, че влошеното му здравословно положение, не е било взето от съдилищата като смекчаващо отговорността събитие, а за това има приложена изобилна здравна документи. Следва да се означи, че делото е от фактическа и правна трудност. Събраните материали са със сериозен размер, имайки поради, че то е от разкритите закононарушения по така наречен „ студени досиета ". Материалите са събрани в над 20 тома, като 4 от тях са секретни. В обвинителния акт са били посочени 70 очевидци и 10 движимости лица. При спомагателното правосъдно разследване Апелативният съд е провел разпити и преразпити на очевидци и движимости лица.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР