Пловдив. Възстановка пресъздаде посрещането на патриарха на българската литература Иван

...
Пловдив. Възстановка пресъздаде посрещането на патриарха на българската литература Иван
Коментари Харесай

Пловдив: Възстановка пресъздаде посрещането на патриарха на българската литература Иван Вазов в града преди 98 години

Пловдив. Възстановка пресъздаде посрещането на патриарха на българската литература Иван Вазов в Пловдив преди 98 години, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . Десетки пловдивчани следиха разгорещено възстановката на площад „ Централен ”, проведена от „ Съюз Духовно възраждане-България “.
„ На 6 ноември през 1920 година Иван Вазов идва в Пловдив по случай неговата петдесетгодишна креативна активност, по покана на Инициативен комитет ”, описаха уредниците на възстановката. Комисия от трима души отпътува за София, с цел да вземе със специфичен вагон поета. Комисия от 50 индивида отпътува за Белово, с цел да приветства влизането на Вазов в Тракия. Влакът стопира на гара Пловдив, поетът е повлечен на ръце от Комитета до приготвената каляска, съпроводен от членовете на спортните сдружения и военната музика. Шествието потегля, отпред с Конната музика на трети конен полк, ескадрон от трети конен полк, духовенство и другите. Когато идват на площада Иван Вазов слиза от файтона и е приветстван. Той афишира, че по предложение на Недко Каблешков е импортирано предложение от кмета Петър Ширев в съвета, и по решение на Общинският съвет Иван Вазов е прогласен за почетен жител на Пловдив. Бившата улица „ Станционна ” от този миг стартира да носи името „ Иван Вазов ”. Самият Иван Вазов произнася благодарствено слово, като се обръща към жителите на Пловдив.
Всичко това бе пресъздадено на площад „ Централен “, в наличието на военни, възпитаници и доста любопитни жители. Каретата с поета, в чийто облик се беше превъплатил секретарят на „ Съюз Духовно възраждане-България “ Георги Караджов – някогашен арбитър, учител в Пловдивски университет и режисьор, мина по цялата ул. “Иван Вазов “, по-късно бе посрещнат пред ДНА. След посрещането му последва стратегия.
От „ Съюз Духовно възраждане-България “ благодарят на Община Пловдив, на пловдивския гарнизон и на всички участници в събитието, без които то не би било допустимо.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР