Пловдив ще отбележи 147-годишнината от избухването на Априлското въстание с

...
Пловдив ще отбележи 147-годишнината от избухването на Априлското въстание с
Коментари Харесай

Деца от пловдивски училища ще отбележат годишнина Априлското въстание с шествие

Пловдив ще означи 147-годишнината от експлоадирането на Априлското въстание с шествие на 20 април, което потегля от пл. „ Съединение ” в 10.30 ч.  В него ще се включат възпитаници от Професионална гимназия по електротехника и електроника-Пловдив, ОУ „ Душо Хаджидеков “, ОУ „ Кочо Честименски “ и ОУ „ Васил Петлешков “. Ще има и възстановка, проведена от членовете на Комитет „ Родолюбие ” – „ Съставяне на скришен революционен комитет в Пловдив и оповестяване на Априлското въстание “.
Прочетете още
Сборният пункт за шествието е на пл. „ Съединение ”, а множеството ще потегли от там в 10.30 ч. В 10.45 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча в подлеза на някогашната аптека „ Марица ” (някога - пандиза Таш капия). В 11.15 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на Братя Свещарови до Джумая джамия. В 12 ч. шествието ще дойде до паметника на Васил Петлешков в градината „ Цар Симеон ”, където ще бъдат поднесени венци и цветя и ще се реализира възстановката.

 Наричано още Априлската епопея, въстанието на българския народ от пролетта на 1876 година е най-значимата въоръжена изява на националноосвободителното придвижване за извоюването на независимостта на България от Османската империя, най-висшата демонстрация на българската национална гражданска война.

Организатори на събитието са Община Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, " Комитет родолюбие ". Слово пред местата за памет ще изнесат Стоян Иванов, шеф на РИМ- Пловдив, Мариана Мирчева, учител в ПУ „ П. Хилендарски “ и наследниците на рода Свещарови. Честването е част от Календара на културните събития на Община Пловдив през 2023
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР