Пловдив се задушава в собствените си граници и в някои

...
Пловдив се задушава в собствените си граници и в някои
Коментари Харесай

В центъра на Пловдив: Искаха да направят огромен мол, сега е неузнаваемо

Пловдив се задушава в личните си граници и в някои региони съвсем не е останало празно местенце за нова постройка или дребно паркче. В центъра на града обаче има едно място, трансформирало се в естествена джунгла. 20-метрови саморасляци гордо извисяват снага, а троскотът се е трансформирал в разплодник на кърлежи и всевъзможни инсекти. Това е някогашната Сточна гара през днешния ден, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Преди петнайсетина години, когато атрактивният парцел бе продаден, никой не е предполагал, че ще бъде оставен на самотек. Теренът е грижливо ограден, има си и жива защита. Гледката откъм бул. " Христо Ботев " и бул. " Найчо Цанов " е що годе прилична. Откъм жп линиите обаче е потресаваща - в продължение на повече от километър се виждат единствено избуяли треви и дървета. 

Гръмките упоритости за издигане на най-големия мол на Балканите на въпросния терен се сгромолясаха под неумолимия напън на нестабилната икономическа конюнктура. През 2018 година записаната в Люксембург компания " Непи проджект уан " ЕООД, която ръководи столичните " Парадайз " и " Сердика център ", разгласи желанието си да строи нов търговски център в Пловдив.

Проектът предвиждаше  постройката да е на 4 равнища, с разгърната повърхност от над 150 000 квадратни метра, като отдаваемата повърхност е 60 000 квадратни метра. Общaтa инвecтиция в новия мол се изчисляваше на 150 милиoнa eвpo. Обектът трябваше да бъде приключен в края на 2020 година, по-късно срокът се измести с една година. Първа копка и до ден-днешен не е направена. 

Парцелът, формиран от три парцела с обща повърхност към 65 декара, беше благосъстоятелност на БДЖ/НКЖИ. Тогавашният министър на превоза разгласи, че е негоден и е включен в програмата на държавното желепътно сдружение за 2006 година като неоперативен актив. Така през 2007 година целият терен бе продаден на търг за 14.08 млн. лева и с парите БДЖ погаси отговорности към страната.

Имотът е минал през ръцете на няколко притежатели. Още преди старта на тръжната процедура Общинският съвет на Пловдив взе решение да изиска прекачване на собствеността от страната към общината. Идеята беше на това място да се построи настоятелен комплекс за всички държавни и общински институции, което по този начин и не се случи. Настоящият кмет със страдание напомни преди дни, че теренът е бил съвършен за тази активност.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР