Пловдив показва пред света късноантичното си мозаечно наследство. Следващата седмица

...
Пловдив показва пред света късноантичното си мозаечно наследство. Следващата седмица
Коментари Харесай

Пловдив представя пред света наследството си от антични мозайки

Пловдив демонстрира пред света късноантичното си мозаечно завещание. Следващата седмица в централата на Юнеско в Париж ще бъдат показани съкровищата на Епископската базилика на Филипопол, Малката базилика и античната постройка " Ирини ". С трите археологически обекта община Пловдив ще кандидатства за банкет в Списъка на международното културно завещание.

Пловдив

Популяризирането на античните мозайки е част от процеса при кандидатстване за банкет на обектите в ЮНЕСКО. Двете базилики и жилищната постройка ще бъдат показани като отбор.
Александър Държиков - заместник-кмет по културата в Община Пловдив: " Тъй като това е горделивост за България, само че те принадлежат на света и в последна сметка би трябвало да бъдат предпазени. "
Представители на общината, Министерствата на културата и туризма и фондацията, финансирала разкриването и реставрацията на два от обектите, ще показват кандидатурата на Пловдив на банкет в Париж. Дни по-късно ще бъде открита и галерия, на която ще участват археолозите и реставраторите, работили по мозайките на Филипопол.
Доц. Елена Кантарева - реставратор: " Обектите, които представяме, са с доста изразено източно въздействие, към този момент на източните раннохристиянски центрове, което навлиза у нас по това време. "
Античните мозайки в трите обекта са от естествени скални материали, които са били добивани в Югоизточната част на Родопите. Специалистите са разкрили и доказателства за използването на неестествен камък.
Доц. Елена Кантарева - реставратор: " Специално за облика на Ирини е употребен така наречен " неестествен камък " или смалтови тесери, както ние ги назоваваме, които са една стъкловидна маса. "
След представянето на изложбата в Париж през март идната година тя ще гостува и в Англия. Надеждите са трите обекта, представящи античното мозаечно завещание на Пловдив, да бъдат признати в листата на ЮНЕСКО до 2019-а година, когато градът ще бъде Европейска столица на културата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР