Пловдив. Община Пловдив иска с изграждането на жп възел Пловдив

...
Пловдив. Община Пловдив иска с изграждането на жп възел Пловдив
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив Иван Тотев: С изграждането на жп възел „Пловдив” искаме в следващите 50 години да имаме една добра свързаност между Южната и Северната част на града

Пловдив. Община Пловдив желае с построяването на жп възел „ Пловдив ” да осъществя оптимално доста пътни връзки, които да бъдат заложени и изпълнени по този начин, че в идващите 50 години да имаме една доста добра съгласуваност сред Южната и Северната част на града. Това сподели на конференция кметът на Пловдив Иван Тотев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ”-Пловдив . „ Това нямаше по какъв начин да бъде направено, в случай че не стартира работата по жп възел „ Пловдив ”, за който работим крепко от 2014 година насам ”, добави кметът. Той опроверга всички изказвания на политически съперници за това, че надали не общината се среща с плана едвам в този момент. „ Пробивът под гарата е тематика, по която се работи от 2014 година, имаме подписани два меморандума за съдействие с Национална компания „ Железопътна инфраструктура ” (НКЖИ), дружно работим по плана от този момент ”, добави Тотев.
По думите му планът е в доста напреднала фаза, той е минал няколко пъти на експертен съвет, подписано е съглашение за ситуиране на моста на река Марица с бъдещия жп мост, който ще бъде изграждан. Целта на общината е плана да се дебатира и разяснява, с цел да се настрои финно по отношение на потребностите на Пловдив. Този развой ще продължи до края на осъществяване на плана, ще се взимат най-хубавите за Пловдив решения, както и за НКЖИ като бенефициент. „ Проектът е доста значим за града, защото утвърждава Пловдив като жп възел в България, с добра съгласуваност с Европа и Истанбул, тъй че градът да се утвърди като локация в този информационен ареал, който е значим за икономическото ни развиване ”, сподели още кметът Иван Тотев. Според него, едно от конкурентните преимущества и значимост на Пловдив е неговата съгласуваност и логистичното местонахождение. Тотев напомни, че през предходния програмен интервал не инцидентно се е построил и интермодалния терминал, който е част от тази тактика за развиване на Пловдив като логистичен център. За това оказва помощ и високоскоростната жп връзка със София, която е извънредно значима и към този момент ще бъде под 1 час.
Според кмета Иван Тотев общината желае да реализира спомагателни преимущества вътре в самия град като се изградят няколко връзки, които до момента липсват и пречат и са една от главните аргументи за транспортния проблем сред Южната и Северна част на града. „ Със съществуващите жп линии сега ние имаме недобра съгласуваност и това е по този начин от последните 120 години насам ”, сподели Тотев. „ Финансирането на тези връзки постоянно са били проблем за нас ”, добави той. Кметът сподели още, че срещите, които са провеждани през последните две седмици са целели да реализират значими резултати – да се направи връзката сред „ Васил Априлов ” и колелото на гарата, като в случай че е допустимо да се откри метод, в който булеварда да се свърже с колелото. Другият значим въпрос е да минимизират отчуждителните процедури в Южната част.
По мотив отчуждителните процедури и в отговор на присъстващите на конференцията жители, които могат да бъдат наранени от тях, инж. Димитър Балчев заяви, че ще има отчуждаване в южната страна единствено на 4 парцела, които са с повърхност от по 270-300 кв. метра. Останалите парцели в обсега на плана се отчуждават отчасти, което разрешава застрояване.
„ Връзката сред бул. „ Васил Априлое “ и бул. „ Христо Ботев “ също бе коментирана в последните две седмици. Решението, до което стигнехме с НКЖИ, е да се направи нарастване със 100-ина метра и да се създадат местни платна от ул. „ Тракия “ до ул. „ Велико Търново “ и по този начин да се направи връзката на „ Васил Априлов “ с колелото на гарата “, изясни инж. Балчев.
С работата по разширението на ул. „ Кукуш “ и връзката й с възел „ Родопи “ ще се разтовари придвижването в централната градска част, по бул. „ Христо Ботев “. Планира се пробивът да стартира в южната част.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР