Пловдив. Мюсюлманското настоятелство и Районно мюфтийство в Пловдив ще раздадат

...
Пловдив. Мюсюлманското настоятелство и Районно мюфтийство в Пловдив ще раздадат
Коментари Харесай

1000 ашурета ще бъдат раздадени за празника „Денят Ашуре“ в Пловдив на 18 август

Пловдив. Мюсюлманското настоятелство и Районно мюфтийство в Пловдив ще раздадат взаимно със сладкарница „ Джумая “ 1000 пакетирани порции ашуре във връзка „ Денят Ашуре ” на откритите площи в източната част пред „ Джумая ” джамия от 11.00 часа в сряда – 18 август, оповестиха за Радио „ Фокус ” - Пловдив уредниците на самодейността. След привършване на раздаването ще се състои обред, отдаден на празника, който ще бъде изпълнен от единствения дервиш в България - пловдивчанинът Васил Тосев.

Посланията на „ Денят Ашуре ” са за мир, взаимност, съгласие, съчувствие, приемливост. Отбелязването на Деня Ашуре, е мотив за сближение на цялото човечество и се смята за обща полезност на всички съществени религии. „ Денят Ашуре ” е празник, който се празнува по мюсюлманския календар, той обаче води своя произход от всички авраамични религии. Празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Този ден е белязан в историята с доста значими за човешкия жанр събития. Такова събитие е краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. В този ден Адам (или Адем) е изведен от Рая, тогава среща още веднъж Ева.

„ Денят Ашуре ” се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямат какво да ядат и получават заръка от Всевишния всеки да събере, каквото откри и от това да създадат манджа. Така в тази манджа има фасул, нахут, захар, жито, мляко, а през днешния ден ние я познаваме като ашуре.

Според традицията в днешни дни, мюсюлманите в България варят ашуре и го раздават на съседите си, без значение дали са християни или мюсюлмани. Това е един общ празник за всичките религии.

„ Денят Ашуре “ 2021 година се реализира с поддръжката на Община Пловдив като част от Културния календар на града, в частта за поддръжка на празниците на етническите общности в Пловдив.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР