Пловдив. Митрополит Николай освети параклис в Клиниката по кардиология на

...
Пловдив. Митрополит Николай освети параклис в Клиниката по кардиология на
Коментари Харесай

Митрополит Николай освети параклис в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Пловдив. Митрополит Николай освети параклис в Клиниката по кардиология
на УМБАЛ „ Свети Георги “, оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от лечебното заведение.

При съблюдаване на всички противоепидемични ограничения бе осветлен параклисът „ Свети Мина “ в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Свети Георги “. Освещаването извърши Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. На светата работа участва и инж. Анести Тимчев, зам.-кмет „ Екология и опазване на здравето “ в Община Пловдив.

Параклисът е построен на територията на клиниката на 12-и етаж в Хирургичния блок на бул. „ Пещерско шосе “ №66, База 2 на УМБАЛ „ Свети Георги “. Той стана действителност с помощта на неоценимата помощ, включително и финансова, от страна на Пловдивската митрополия и на персонални дарения от жители, компании и личния състав на клиниката, описа при освещаването началникът на клиниката проф. доктор Федя Николов.

Свети Мина е бил боец в Египет, само че мощно набожен и дръзновено защитил вярата си, напомни житието на светеца Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай. „ Малък по размери, само че доста огромен по значение е този храм, който през днешния ден се извърши с божествения дух. Той е спешна помощ за страдащите от сърдечни болести. Като кардиолози вие знаете безспорно какво огромно значение безспорно за човешкия организъм има сърцето. Храмът е в центъра на селото, града, страна и това сърце тупти с импулсите на божествената сила, на

силата на божията берекет, по тази причина точно тук, където вие сте съумели в лекарското изкуство, съзнавате че в действителност вашият триумф е Божия заложба и Божия берекет и че Светият дух управлява ръцете ви, че в последна сметка доктор на лекарите е Господ Исус Христос ”, с тези думи се обърна към присъстващите медици и посетители Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай. И добави:

„ Благородно е вашето божествено предопределение – на всички медици, и, в случай че някой не го е схванал, изключително във времената на пандемия всички го осмислиха и осъзнаха – че сте почтени да ви се поклоним, да ви благодарим, да ви оценим високо, тъй като с изключение на героизъм вашето служение е и нещо божествено. Уверявам ви, че ние се молим за вас, убеждавам ви, че ние призоваваме Свети Мина в никакъв случай да не отстъпва от това място, от тази болница и от вас самите! ”

Митрополит Николай благослови храма и медиците: „ Призовавам божията берекет и божията помощ над всички вас – за здраве, благополучие и душевно избавление! Бъдете здрави, да ви даде Господ мощ и блажен триумф да осъществявавате сполучливо божествено предопределение – да лекувате хората, да им давате вяра, да ги дарявате с обич, да служите почтено на Бога, тъй като да служиш на близък, на индивидите, значи да служиш на Бога. Честит празник! Небесната протекция на Светия Великомъченик мина да бъде с всички вас в този момент и вовеки амин! ”

„ В сложните времена, в които живеем, доста постоянно забравяме християнските полезности. Когато имаме колебание, добре е да се връщаме към тях, да се опитваме да бъдем на мястото на другия, когато отсъждаме, да съблюдаваме християнски морал, който е заложен за нас ”. Така се обърна към присъстващите изпълнителният шеф на УМБАЛ „ Свети Георги ” проф. доктор Карен Джамбазов. Той напомни, че в сегашното в съвсем всяка клиника има по един сходен параклис. „ Когато човек има сложни моменти – а ние лекарите и медицинските служащи имаме моменти, в които също сме безсилни, има нужда да се обърне към Господ Бог и да получи убеденост. И получаваме от време на време това, което не сме очаквали, което науката не може да предскаже. Ето за какво концепцията за този параклис е страхотна. Ние би трябвало да лекуваме освен едната част – организма, ние би трябвало да лекуваме и душата на пациента, а от време на време и самият той има нужда да получи от Бог убеденост за своето здраве и бъдеще. Това е едно от най-хубавите неща, които може да се случат – да вървим ръка за ръка с вярата и с нашите знания ”, сподели още проф. Джамбазов и благодари за безрезервната поддръжка, препоръки и помощ, оказвани непрестанно от Пловдивска митрополия в лицето на Митрополит Николай.

Началникът на Клиниката по кардиология проф. доктор Федя Николов също изрече своите благодарности – към управлението на лечебното заведение за опцията да се обособи място за параклиса и към Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай за духовната и финансовата помощ при основаването на храма.

„ Това свято място ще подарява вяра и очакване в бъдещето на пациентите, техните близки и на чиновниците. На същия етаж се намира и Клиниката по

неврохирургия. Нашите пациенти постоянно остават неизлекувани, клинично заболели, само че постоянно се стремим да им дадем вяра и тази вяра се крепи освен нашето умеене и на нашия професионализъм. Ние имаме вяра и в лечебната мощ на музиката, живописта и словото, само че и в силата на религията. Параклисът „ Свети Мина ” ще даде вяра – освен на нашите пациенти и на техните близки, а и на всички сътрудници ”, сподели проф. Николов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР