Пловдив е градът с първите паркови зони с разделно събиране

...
Пловдив е градът с първите паркови зони с разделно събиране
Коментари Харесай

Шишеядът – гордостта на „Тракия“

Пловдив е градът с първите паркови зони с разделно събиране на боклуци

Два от най-посещаваните парка в Тракия дават опция на своите гости да бъдат виновни

 

Парк “Кан Крум ” и парк 2019 в ж.к. Тракия, са първите паркови зони в града под тепетата, които дават опция на своите гости да изхвърлят разделно своите пластмасови бутилки.

Точно 10 са инсталациите Шишеяд, размер мини, които са сложени на териториите на двата парка, а самодейността е на съдружие БГ Бъди деен, и се реализира с поддръжката на регион Тракия, Община Пловдив.

По този метод администрацията ще обезпечи на жителите повече възможности  за разделното изхвърляне на своите боклуци от пластмасови опаковки и по този начин да се погрижат за по-чистата околна среда.

 

“За да покрие условията от Европейска комисия, България би трябвало да вкара по-мащабен обсег на  разделното събиране на боклуци и да разшири инфраструктурата за преработване. Само по този начин, страната ни може да покрие европейските стандарти, съгласно които страните членки би трябвало (до 2025 г.) да рециклират 55% от битовите си боклуци и 65% от опаковките ”, споделя Ласка Ненова от съдружие BG Бъди деен – “За да се доближат тези проценти, би трябвало всички община, бизнеси, жители да са ангажирани с концепцията и да поставят нужните старания в тази посока.  Много проблеми с устойчивостта се свеждат до смяна на човешкото държание, по тази причина се стремим да осигурим благоприятни условия общините и администрациите да работят в посока обезпечаване на опция за разделно изхвърляне на боклуци в пешеходни зони и паркове. Тук идва и нашия Шишеяд, който е прелестен инструмент за приучаване и създаване на устойчиви привички ”. Шишеядите, които сдружението дава за слагане в пешеходни зони са създадени със специфичен размер и дизайн, с цел да въздействат върху проектирането на архитектурата на избора и държанието на жителите.

 

Над 60 са обитаемоте места в страната, в които има ситуирани близо 120 Шишеяда размери L/M, а техни осиновители са общински администрации, Неправителствени организации организации, образователни заведения, спортни зали бизнеси.  Координаторите от BG Бъди деен са създали и патентовали дизайна на арт инсталацията, като за другите местоположения на които се слага, както и упования брой боклуци, които тя ще събира,  се оферират три разновидността и размера. За да се подсигури регулярното разчистване и предаване на събраното количество, сдружението си партнира с ЕКОПАК България, БОРА/Българска оползотворяваща и рециклираща асоциация/ и Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България. “Искам да съм полезен…Рециклирай ме! продължава да уголемява своя обсег и през 2024-та година и ще продължава да работи за повишение равнището на гражданската интензивност и отговорност по тематиките за замърсяване,  разчистване и облагородяване на обществени пространства. Ще се радваме на нови партньорства, с цел да разтеглим ареала на самодейността. ”, разясняват от сдружението.

 

Припомняме, че Шишеядът не е напълно чужд за локалните поданици на квартала Тракия, защото най-голямата зелена зона – парк Лаута бе един от първите домакини на инсталацията още през 2020 година.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР