Площад Централен ще бъде готов на 6 септември - тази

...
Площад Централен ще бъде готов на 6 септември - тази
Коментари Харесай

Площад Централен с антични колони на 1900 години

Площад „ Централен ” ще бъде подготвен на 6 септември - тази задача е дадена на компанията реализатор „ Драгиев и ко ”, чийто краен период по контракти е октомври. Офанзивата, почнала през есента, ще продължи през цялото лято, тъй като има още доста работа. Едва през вчерашния ден Община Пловдив показа плана, утвърден за всички действия от Националния институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/. Той ще бъде изложен с 3Д модели на площада, дадоха обещание от администрацията.

Пет антични колони, високи шест метра, ще се извисяват над археологическите разкопки на Римския конгрес на Филипопол сред пощата и Цар-Симеоновата градина. Три от тях са достоверни, което съставлява особена полезност за познавачите на античните реликви. При разкопките са открити два фрагмента на една колона и още 15 части. Те ще бъдат реставрирани благодарение на мрамор и полимер. „ Голямото благополучие е, че колоните са достоверни ”, показа реставраторът Никола Стоянов. Той е възстановявал античната колонада на Одеона през 2004 година, а завчера е отличен с премия „ Златен век ”. Реставрацията се прави напряко на място.

Колоните и капител ще се експонират в зелен килим

и хората ще могат да почиват на каменни седалки, да си приказват, да пеят и да се разходят по непокътната антична улица ”, разказа арх. Румяна Пройкова, един от създателите на плана. В самия Форум с колонадата и стените на античните магазини ще слизаме по железна ажурна стълба по сходство на Римския стадион, планиран също от арх. Пройкова.

Най-ценната находка, открита при построяването на габиони в изкопа, е надписът на тракийското провидение Херос от 2-и век. „ Този артефакт потвърждава, че става дума не за римска, а за трако-римска просвета ”, изясни археоложката Елена Кесякова, под чието управление бяха осъществени разкопките. Достъпът до този музей навън ще бъде безвъзмезден, увериха от Община Пловдив.

Настилката на площада, който е с повърхност 28 дка, е комбинирана - 7500 кв. метра гранит в сиво и розово, останалото - вибропресовани плочки от бетон в светлосиво, каквито поставят на новите тротоари. Контурите на античните магазини под площада, които няма по какъв начин да бъдат разкрити, ще се обозначат с розов гранит. Паркингът пред хотел „ Тримонциум ” ще бъде с нов асфалт, а местата леко ще се понижат, с цел да се разшири пешеходното пространство към подлеза. Около подземното оборудване към този момент са подредени нови плочки.

Пространството от северната страна на пощата и разкопките ще се употребява за мероприятия от вида „ Пловдив чете ” и „ Панаирът на занаятите ”.

Бетонните кашпи към пощата се отстраняват,

само че зеленината ще е допълнително. Две водни площи ще разхлаждат народа в летните жеги. До паметника на Гюро Михайлов стартират да построяват шадраван с над 50 дюзи на мястото на двете езерца, които от дълго време бяха пресъхнали.

„ Другото водно огледало с величина 6 на 30 метра ще имитира Марица. Водата ще се задвижва с помпи ”, описа техническият началник на обекта Иво Учкунов от компания „ Драгиев и ко ”. Той посочи, че благоустрояването на площада коства към 10 млн. лв.. Под настилката са прекарали кабелна мрежа, построили са над 70 шахти. В момента се чака доставка на електрически стълбове, каквито няма в Пловдив, с осветителни тела, сходни на цвете. Пейките ще са каменни, с обшивка от керамични плочи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР