Плевен, Бургас и Габрово са първенци по ръст на средните

...
Плевен, Бургас и Габрово са първенци по ръст на средните
Коментари Харесай

Най-бързо заплатите растат в Плевен и Бургас

Плевен, Бургас и Габрово са първенци по растеж на междинните заплати за последната година. Тези три области дружно със Софийска област изпреварват столицата с над 10% нарастване на междинното възнаграждение за второто тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на 2016 година

Въпреки това разликата сред заплащането сред София и страната се задълбочава.

Столичани получават с 36% по-висока междинна заплата от хората в страната. В същото време голямата част от работещите у нас - 76% - са заети в браншове като търговия и други, в които междинната заплата е по-ниска от тази за страната. Това демонстрират данните на националната статистика, систематизирани от общественото министерство.

Средната заплата за страната за април, май и юни мина 1000 лева и към този момент е 1040 лева Това е с 10% номинално повече по отношение на същите месеци на предходната година, само че действителното нарастване е 7.5% поради инфлацията. Наетите пък понижават с към 0.6%.

Само две обаче са областите със междинна заплата над 1000 лева - към София към този момент се причислява и Стара Загора с 1012 лева приблизително възнаграждение и растеж от съвсем 8% за една година. В дъното на класацията е Видин, където междинната заплата е 669 лева и това е едвам 64% от междинната за страната. Областта е на последното място и по повишаване на възнаграждението за една година. Спрямо 2016 година тук заплатите са се нараснали минимално - приблизително с 1.5%, сочат данните на Национален статистически институт.

Това е съвсем осем пъти по-нисък растеж от този в Плевен да вземем за пример. Други области с най-ниски междинни заплати са Благоевград - 706 лева, Кюстендил - 722 лева, Силистра - 727 лева, Хасково - 734 лева, и Смолян - 758 лева Там междинните заплати са сред 60 и 70% от тази за страната. В 13 области регистрираните заплати са сред 70 и 80% от междинната. Само в четири области те са сред 90 и 100% от междинната. С максимален растеж за една година са областите Плевен (с 11.6%), Бургас (с 11.2%) и Габрово (с 10.9%). Въпреки това в Бургас междинното заплащане остава относително ниско - 836 лева, което най-вероятно се дължи на заетите в туризма.

Габрово пък стига заплата от 897 лева приблизително. На другия полюс с изключение на Видин са Хасково, където заплатите са се нараснали с 3.7% за една година, и Добрич - с 4%.

Най-високи междинни заплати получават заетите в бранш "Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули " - 2306 лева След тях са работещите във финансовата сфера приблизително с 1815 лева Добре платени са и заетите в производството на електрическа и топлинна сила със междинна заплата от 1769 лева Общо осем са икономическите действия със междинна заплата над междинната за страната.

11 са секторите с по-ниски междинни хонорари, само че в тях са заети 76% от всички работещи.

Стандартът на живот в София към този момент е над средноевропейския. Това сочат данни на Евростат за 2015 година, публикувани от Института за пазарна стопанска система (ИПИ). В столицата брутният вътрешен артикул на глава от популацията е 102% от междинното в Европейски Съюз, изчислен в стандарт на покупателна дарба (СПС). Той е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднообразно количество артикули и услуги в другите страни. Огромната бездна в стандарта на живот сред обособените области на страната обаче продължава да се отваря.

Така да вземем за пример най-бедните области в България през 2006 година са на равнище 22% от междинните приходи за Европейски Съюз - Видин, Силистра, Сливен и Ямбол. Най-богатата тогава област още веднъж е столицата с 80% от междинното за съюза. Т.е. тогава разликата сред най-бедните и най-богатата област е съвсем 4 пъти. Дори и втората и третата по приходи области в страната са с Брутният вътрешен продукт на човек с 50% по-ниско от това в София, акцентират от ИПИ. Като цяло през 2015 година България продължава да догонва средноевропейските равнища на приходи и към този момент доближава 47% от междинното. През 2006 година Брутният вътрешен продукт на глава в България е бил 38% от междинното за Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР