Пленумът на ВСС заседава днес, като първа точка от дневния

...
Пленумът на ВСС заседава днес, като първа точка от дневния
Коментари Харесай

Пленумът на ВСС. Гешев поиска отвод на шестимата прокурори, внесли писмото срещу него

Пленумът на Висш съдебен съвет заседава през днешния ден, като първа точка от дневния ред е вписано разискване на допустимостта на настояването за премахване на основния прокурор. Като претекстове в настояването, подписано от шестима членове на Висш съдебен съвет, се показва жестоко нарушаване на служебните отговорности.

 

В началото на пленума основният прокурор изиска да бъде представляван и от юрист, а също по този начин шестимата от Прокурорската гилдия, които са внесли настояването за неговото премахване, да си създадат отказ.

 

" Искам да направя отказ на шестимата членове на Висш съдебен съвет от прокурорската гилдия, не представям флашки ", разгласи Иван Гешев.

 

" Това, което ползвам, са данни, които обосновават отвода, би трябвало да бъдат присъединени и разисквани, сподели Гешев, като разясни, че има данни за самоотвод на тези шестима. Има информация, която съставлява секретна във връзка с страната, и е добре да се прегледа на закрито съвещание на пленума на Висш съдебен съвет ".

 

" Време е да се разплитат въпросите и съвещанието да е намерено ", сподели правосъдният министър Крум Зарков във връзка настояването на Иван Гешев.

 

Гешев настоя за закрито съвещание: " Направих изказването си по избран метод, тъй като става въпрос за държавното устройство, за интегритета на правосъдната влас и потъпкване на конституционния ред ", изясни той.

 

Шестимата демонстрираха убедеността си за започване на процедурата и обявиха, че не мислят да си вършат отказ. Според тях има данни за нарушавания.

 

Калина Чапкънова изясни, че отводите би трябвало да са обособени самостоятелни актове.

 

" Пред пленума ще подпиша второто искане за премахване, дано го внесат ", сподели Гешев.

 

 

Гледайте съвещанието на ВССТУК

 

А следобяд правната комисия в Народното събрание ще прегледа на второ четене така наречен механизъм за следствие на основния прокурор, който Гешев възприема като противоконституционен и ориентиран персонално против него.

 

Пленумът на Висшия правосъден съвет първо ще се произнесе по редовността и допустимостта на предлагането за уволнението на Гешев, импортирано от шестима членове на Прокурорската гилдия на 12 май.

 

Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова Гешев е нарушил служебните си отговорности като директно се е намесил в следствието на гърмежа, който избухна край бронираната му кола на 1 май.

 

Гешев е наредил устно до мястото на гърмежа да бъде позволен станалия към този момент митичен израелски специалист. В отговора си до съвета Гешев твърди, че не е направил никакво нарушаване, а изказванията на шестимата са " юридически несъстоятелни ". Неговата теза е, че няма по какъв начин да е позволил служебно нарушаване, тъй като 1 май попада в интервала 28 април - 17 май, когато по негова заповед функционалностите му за изпълнявани от заместника му Борислав Сарафов.

Гешев твърди още, че даже да е изпълнявал отговорностите си на основен прокурор, а след гърмежа към този момент е имал качеството на потърпевш и нямало по какъв начин да извършва служебни отговорности по отношение на това дело. Гешев ползва и своя заповед от 17 май материалите по отношение на гърмежа, които постъпват в администрацията му или във висшата прокуратура, да се разпределят от две от неговите заместнички.

 

След като се произнесат по редовността и допустимостта на първото предложение за освобождение на Гешев, членовете на съвета ще продължат с разискването сигнала, подаден против основния прокурор от зам. основния прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов. Очаква се съветът да изслуша освен Сарафов, само че и упоменатите от него в сигнала - останалите зам. основни прокурори, градския прокурор Илияна Кирилова, говорителката на Гешев Сийка Милева и члена на съвета Йордан Стоев.

Какво твърди Сарафов в сигнала си прочетете тук:

 

На 23 май четирима от шестимата, които желаеха уволнението на Гешев, внесоха и второ искане за отстраняването му. То е поради изказването на Гешев от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и говореше за измитането на " политическия отпадък ". Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова по този начин Гешев е нарушил етичните правила на магистратите и е уязвил престижа на правосъдната власт.

Членовете на Висш съдебен съвет, които в този момент сипят едно след друго претенции за уволнението на Гешев, до напълно скоро бяха част от твърдото му лоби в съвета. До 11 май те постоянно са се съобразявали с неговата воля, в това число се опълчиха въобще на разискването на свадите в прокуратурата, развихрили се след гърмежа.

Те се обърнаха против него, откакто номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел разгласи, че първата работа на нейния правосъден министър ще е да изиска уволнението на Гешев.

 

Колкото до законовите промени, свързани с основния прокурор, чака се още през днешния ден правната комисия да ги одобри на второ четене, а по-късно бързо да бъдат гласувани дефинитивно и в пленарната зала.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР