Пленумът на ВСС взе решение, че Съдийската колегия трябва да

...
Пленумът на ВСС взе решение, че Съдийската колегия трябва да
Коментари Харесай

ВСС реши Съдийската колегия да разгледа въпроса за проверката на ВКС по делата на Десислава Иванчева

Пленумът на Висш съдебен съвет взе решение, че Съдийската гилдия би трябвало да прегледа настояването за мнение от съдии в Апелативния профилиран углавен съд за това дали посредством инспекцията на Върховен касационен съд по делото против Десислава Иванчева и Биляна Петрова се прави опит за оказване на въздействие върху вътрешното разбиране на съдиите по делото и дали инициирането на такава инспекция по неприключило произвеждане е правомерна и позволена.

Писмото на 11 апелативни съдии с искане за мнение беше изпратено до Пленума на Висш съдебен съвет, само че той взе друго решение. И ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, и основният прокурор Сотир Цацаров обявиха, че въпросът е напълно от компетентността на колегията на съдиите.

Колегията би трябвало да вземе решение по въпроса на 11-12 декември. Проверката на Върховен касационен съд е за организацията на активността на съда по делата против Иванчева и Петрова, какъв брой на брой са те, по какъв начин са се записали и образували делата, по какъв начин е бил определен съдия-докладчик и членовете на правосъдните сформира и спазени ли са периодите за изговаряне.

На 16 ноември Специализираният съд пусна двете подсъдими под домакински арест, а още същият ден прокуратурата стачкува това решение на съда пред горната инстанция, която малко по-късно прегледа настояването. Апелативният съд реши променената мярка да не се извършва, до момента в който не му бъдат изпратени нужните документи, които да разрешат разглеждането на делото всъщност. Все още съдът не е излязъл с определение дали мярката на Иванчева и Петрова ще остане "домашен арест ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР