Пленумът на ВСС се раздели в мнението дали прокурорската колегия

...
Пленумът на ВСС се раздели в мнението дали прокурорската колегия
Коментари Харесай

ВСС не може да реши дали прокурорската колегия трябва да избере главен прокурор

Пленумът на Висш съдебен съвет се раздели в мнението дали прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет е способният орган, който би трябвало да вземе решение за избора на изпълняващия функционалностите основен прокурор след отстраняването на Иван Гешев от поста. Точката влезе в дневния ред на съвета по предложение на министъра на правораздаването Атанас Славов. Дискусията продължава и все още.

След приключването на дебатите към момента не е ясно дали ще последва съответно решение, или точката ще завърши само с изявление на позиции. След това следва да бъде разисквано предлагането на Прокурорската гилдия за начало на процедура за избор на нов основен прокурор.

Министър Славов съобщи при започване на съвещанието, че при разминаване сред легалността и легитимността, в обществото остава възприятие, че е победило друго, а не причините.

Според ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков, в случай че решението на колегията се апелира, то Върховен административен съд ще има последната дума. Чолаков беше безапелационен, че празнота в закона няма, тъй като това е написано в самия закон.

Цветинка Пашкунова също счита, че това решение би трябвало да се вземе от съответната гилдия, защото краткотрайният основен прокурор е единствено административен началник. От своя страна Атанска Дишева изясни, че пленумът на съвета е органът, който би трябвало да дефинира и назначи краткотрайния началник на прокуратурата.

Припомняме, че на 16 юни Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет реши, че краткотрайно изпълняващ длъжността на основен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този миг беше заместник-главен прокурор и шеф на Националната следствена работа. Той ще извършва функционалностите до избора на нов основен прокурор от Пленума на Висш съдебен съвет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР