Пленумът на Върховния административен съд прие становища делата за закриването

...
Пленумът на Върховния административен съд прие становища делата за закриването
Коментари Харесай

Върховният административен съд: Закриването на специализирането правосъдие не противоречи на Конституцията

Пленумът на Върховния административен съд одобри мнения делата за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата и за мандата на члeновете на Инспектората на Висшия правосъден съвет. Относно закриването на профилираните наказателни съдилища и прокуратури, съдиите от Пленума на Върховен административен съд одобряват, че то не опонира на Конституцията, предадоха от пресслужбата на съда.

Относно преназначаване на съдиите и прокурорите от закриваните профилирани наказателни съдилища и прокуратури Пленумът на Върховен административен съд приема с 44 гласа „ за “ и 37 „ срещу “, че квотното преназначаване на магистрати и преместването на чиновници не е противоконституционно.  Върховните съдии одобриха също, че няма несъгласие с главния закон по въпроса за привършване  на досъдебните производства в други органи на правосъдната власт.

Върховните съдии одобриха и мнение по Конституционно дело № 7 от 2022 година, формирано по искане на Пленума на Върховния административен съд за пояснение на следните тълкувателни въпроси: „ Прекратяват ли се с приключване на мандата им пълномощията на основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висшия правосъден съвет или същите не престават да извършват своите функционалности до избирането от Народното събрание на нов основен контрольор, надлежно инспектори? “ и „ Конституционно възможно ли е прекратяване за неопределен срок на активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет заради приключване на мандата на основния контрольор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание? “.

Становището на болшинството на съдиите от Върховен административен съд е, че пълномощията на основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет не се приключват с приключването на мандата и същите не престават даизпълняват функционалностите си до избирането на нови инспектори от Народното събрание. Съдиите от Върховен административен съд одобряват също, че не е конституционно възможно да се прекрати работата им за неопределен срок.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР