Пленарният ден не стигна за гласуване на предложения от БСП

...
Пленарният ден не стигна за гласуване на предложения от БСП
Коментари Харесай

Парламентът обсъди идеята на БСП за "културен чек" за млади хора

Пленарният ден не стигна за гласоподаване на оферти от Българска социалистическа партия Законопроект за допълнение на Закона за протекция и развиване на културата, който предвиждаше въвеждането на така наречен културен чек за младежи.

С предлаганото допълнение се планува български жители с непрекъснат адрес в страната при навършване на 18 години да имат опция да получат електронна карта за културни действия. Основната цел е да се улесни и разшири достъпа на младежите в България до просвета. Идеята е електронната карта да важи за визити на циркови, музикални и музикално-сценични спектакли и концерти, музеи, художествени галерии и театри, кино прожекции, визити на архитектурни, исторически, археологически, естествени, етнографски и музейни резервати и комплекси, както и покупка на книги. По предложение на министъра на културата държавното управление може да дефинира и други културни действия, за които е допустимо потреблението на електронната карта, показват вносителите. Минималната стойност на картата е избрана на 200 лева Според вносителите въвеждането на такава карта ще коства на бюджета малко над 15 млн. лева

В мнение Министерството на културата не поддържа законопроекта и показва, че не е открита съответна връзка сред поощряване достъпа на младежи до просвета и въвеждането на електронна карта за културни действия. Министерството на финансите също не поддържа законопроекта.

От Българска социалистическа партия обявиха, че достъпът на младежи до просвета е стеснен, съгласно изследване над 50 % от младежите не посещавали културни прояви поради финансови ограничавания.

Антон Кутев изрази изненадата си, че в началото министърът на културата е подкрепил концепцията за културен чек, само че след това министерството е дало негативно мнение. Това, че законопроектът е препоръчан от Българска социалистическа партия, не значи, че Българска социалистическа партия ще го ползва, вие ще го прилагате, вие можете да извадите позитивите от него, обърна се той към ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ съобщи, че има концептуален проблем със законопроекта. Целта му е доброжелателна, само че той визира единствено младежите над 18 години, които към този момент са си формирали полезностите и отношението към културата, счита депутатът, представен от Българска телеграфна агенция. Според него полезностите би трябвало да се образуват още в ранна детска възраст и за задачата измененията би трябвало да са в образованието.

Диана Саватева от ГЕРБ разяснява, че визитата на културно събитие би трябвало да е съзнателен развой, а не фенът да има възприятието, че получава гратис парче торта.

Нона Йотова от Българска социалистическа партия съобщи, че културният чек не значи, че хората на изкуството няма да получават пари. Това е чудесна опция по някакъв метод да се подкрепи увеличение на заплатите на артистите, счита тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР