Плазмоните са наистина специални квазичастици. Те възникват от квантови трептения

...
Плазмоните са наистина специални квазичастици. Те възникват от квантови трептения
Коментари Харесай

Демонът на Пайнс: Какво знаем за невидимата квазичастица

Плазмоните са в действителност специфични квазичастици. Те пораждат от квантови вибрации в плазмата - четвъртото и най-често срещано положение на материята. Точно както светлината е електромагнитно вибриране със лични частици - фотоните, други типове вибрации могат да основат нещо сходно. Един от най-странните плазмони измежду всички без подозрение е „ Демонът на Пайнс “ и фактът, че звучи като криптид, единствено оказва помощ за скандалната му известност. Но след десетилетия най-сетне е допустимо да бъде следен.

The oscillation was found while scientists were studying the properties of superconductors.
— IFLScience (@IFLScience)
И по този начин, с какво е заслужил името " дявол " този плазмон? През 1956 година физикът Дейвид Пайнс открил, че при верните условия електроните в твърдо тяло могат да се държат напълно друго, в сравнение с им е присъщо. Те имат дребна, само че добре избрана маса и са електрически заредени. Но могат да взаимодействат, с цел да основат квазичастица, която няма маса, електрически заряд и не взаимодейства със светлината. Тази квазичастица ще съществува, само че няма да можем да я забележим. На учените очевидно им е звучало много демонично.

David Pines, 93, Insightful and Influential Physicist, Dies
— tantraGOD2018 (@TGod2018)
Откриването на „ Демона на Пайнс “ в действителност станало много инцидентно. Екип учени изучавал металния стронциев рутенат, тъй като имал прилики с високотемпературните свръхпроводници. Тъй като не се знае по какъв начин тъкмо поражда свръхпроводимостта това е и повода да има толкоз огромен интерес към LK-99 като вероятен свръхпроводник при стайна температура. Смята се, че „ демоните “ имат значима роля, само че тяхната неуловимост не помогнала на екипа да откри отговорите, които търсели.

След това екипът изследвал електронните свойства на тестът посредством изстрелване на електрони върху висококачествени проби от метала. Това не е общоприета процедура, само че им разрешила да учат плазмони, които се образуват в метала. Те били сюрпризирани да видят, че един от тях наподобява нямал никаква маса.

Demon hunting: Physicists confirm 67-year-old prediction of massless, neutral composite particle
In 1956, theoretical physicist David Pines predicted that electrons in a solid can do something strange.
— Christopher Shaker (@cjshaker)
„ Първоначално нямахме визия какво е това. Демоните не са постоянно срещани. Възможността да сме попаднали точно на тях беше неуместна и се присмяхме на тази концепция. Но когато започнахме да едно по едно да изключваме вероятните неща, започнахме да подозираме, че може в действителност да сме имали невероятния шанс да сме разкрили „ демона ", казва д-р Али Хюсейн, откривател в Quantinum.

За да потвърдят, че в действителност са видели „ дявол “, откривателите трябвало да проучват в детайли свойствата на материала. Защото „ демоните “ не се появяват на всички места.

„ Предсказанието на Пайнс за нужните условия за поява на „ демоните “ са много специфични и за никого не беше ясно дали стронциевият рутенат въобще би трябвало да има „ демони “, добави съавторът доктор Едуин Хуанг от университета на Илинойс.

„ Трябваше да правим микроскопско пресмятане, с цел да изясним какво се случва. Когато направихме това, открихме парченце, състояща се от две електронни ленти, осцилиращи отвън фаза с съвсем идентична големина, тъкмо както е описал Пайнс. “

Interesting.
The 'demon' particle shows up 67 years after it was predicted.
In 1956, theoretical physicist David Pines predicted that electrons in a solid can do strange things. Although they normally have a mass and an electrical charge.
— Jaime Zabala (@zabala7256)
Екипът твърди, че съгласно тях тази случайност не е инцидентна. Те се опитвали да тестват не доста прочут материал с ексцентрична техника. И откриха нещо ексцентрично.

„ Това приказва за значимостта на елементарното премерване на нещата “, изясни професор Питър Абамонте, също от Университета на Илинойс.

" Повечето огромни открития не са планувани. Отивате да търсите нещо ново и пробвате да видите какво има там. "

Изследването е оповестено в Nature.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР