play pause stop mute unmute max volume / Интервю на

...
play pause stop mute unmute max volume / Интервю на
Коментари Харесай

Г. Вулджев: Ограничаване на кешовите плащания би създало трудности за малкия и среден бизнес

play pause stop mute unmute max volume / Интервю на Таня Величкова с Георги Вулджев Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin. Новият опит на властта да ограничи кешовите заплащания провокира Българското либертарианско общество на митинг пред Министерство на финансите през днешния ден от 18:30 часа. Едва месец откакто жители и специалисти се сплотиха против концепцията, ръководещата коалиция прави нов опит за въвеждането на това ограничаване, този път посредством промени в заключителните разпореждания към смяната в Закона за Данък добавена стойност.
В предаването „ Преди всички “ икономистът Георги Вулджев , член на Борда на Българско либертарианско общество, изясни:

Всички разплащания в брой над 5000 лева занапред нататък ще станат противозаконни, в случай че се одобри това законодателство. Идеята е да се лимитират разплащанията в брой. През юни истинското предложение в този законопроект беше да се ограничи до 1000 лева този предел, след което се качи до 5000 лева, тъй като нямаше единодушие в комисията. Още тогава се отдръпна цялото предложение, още преди да стигне в Народното събрание, и в този момент още веднъж се предлага отново от Министерството на финансите. Малко е необичайно – нещо, което към този момент е отпаднало, в този момент се предлага още веднъж. Явно на някакво равнище в държавното управление има доста мощно предпочитание да мине тази регулация, неразбираемо за какво. Това е една изцяло ненужна регулация. Основният мотив, който се акцентира в нейна поддръжка, е, че по този метод ще се ограничи сивата стопанска система. Повечето проучвания по тематиката сочат, че това евентуално не е по този начин и че сходно ограничение на кешовите разплащания няма да оказват помощ. Основните фактори, които дефинират равнището на сива стопанска система, са равнището на данъчна-осигурителна тежест, регулаторна тежест и равнището на корупция. В тези сфери страната би трябвало да насочи своите старания. Кешовите разплащания сами по себе си не са определящ фактор.

Според Вулджев, тази мярка би основала спомагателни компликации за дребния и междинен бизнес:

Тогава всички бизнеси ще би трябвало да употребяват повече банкови услуги за всички свои транзакции. Така ще им се вдигнат чисто административните и финансови разноски. Някои бизнеси, с цел да не понесат тези спомагателни разноски, могат просто да решат да не ги осчетоводяват, т.е. сивата стопанска система ще се усили и приходите от налози надлежно ще станат по-ниски. Това е един метод, по който тази мярка в действителност може да е контрапродуктивна. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР