Платформата SELFIE е инструмент, чрез който учители, ученици и ръководствата

...
Платформата SELFIE е инструмент, чрез който учители, ученици и ръководствата
Коментари Харесай

SELFIE ще подготвя учители и ученици за преход към „хибридното“ училище с дигитално обучение


Платформата SELFIE е инструмент, посредством който учители, възпитаници и управленията на учебните заведения в България ще могат да създадат оценка на цифровата среда и цифровите си умения. Това стана ясно при представянето на платформата от министъра на образованието Красимир Вълчев и заместничката му Деница Сачева, съобщи БГНЕС.

Стартът на платформата беше даден от столичното 137 СУ „ Ангел Кънчев “, което преди 5 години е било оповестено за наставник на нововъведенията в България от „ Майкрософт “. „ Това е една отворена опция за всички учебни заведения и всички просветителни системи да проучват своята степен на готовност за прекосяване към епоха, в която ние би трябвало да развиваме доста по-задълбочено цифровите компетентности в децата. Утре, нагледно казано, след 20,30, 40 години когато днешните деца ще са на пазара на труда огромна част от работните позиции ще бъдат свързани, ще изискват интензивно взаимоотношение с машини, основани на изкуствен интелект или на някоя друга модерна технология “, съобщи министър Вълчев.

Той е безапелационен, че всички просветителните системи би трябвало да приготвят децата за утрешния ден и те не би трябвало да бъдат просто ползватели на електронни устройства, а да имат задълбочени знания за тях, както и да могат да основават машини и да ги ръководят. Министърът съобщи, че в образованието посредством осведомителните технологии би трябвало да се търси салдото това да не бъде за сметка на социално-емоционалните и други компетентности и умения на децата.

„ Инструментът SELFIE прави диагностика и проучва всички детайли на просветителната среда – учебно управление, преподаване и учене, готовност на преподавателите, материална база “, посочи Вълчев и добави, че учебните заведения би трябвало да бъдат подкрепят да създадат този преход към „ хибридното “ учебно заведение, в което ще бъдат застъпени осведомителните технологии. Зам.-министърът Деница Сачева, изясни че самодейността за изработката на моментната самоснимка на просветителните системи е подета от Европейската комисия и в нея до момента са се присъединили 18 европейски страни. Сега се включва и България, а МОН е финансирало превеждането на SELFIE.

„ До края на деня в страницата на МОН ще има специфична секция, в която ще има достъп до инструмента. Ние сме си сложили за цел до края на януари най-малко 200-250 български учебни заведения да употребяват този инструмент, с цел да могат, първо самите те да преценяват какви са техните цифрови потребности и до каква степен са стигнали в своето лично развиване и от какво имат потребност. Това ще ни служи и на нас като доста сериозен инструмент за обмисляне за бъдещия план за цифровизация на образованието “, акцентира Сачева. Според нея получените данни ще дадат опция на министерството да усъвършенства просветителните си политики във връзка с нуждата от образования на учители по цифрови умения, какви вложения би трябвало да се създадат в просветителната инфраструктура.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР