Плащания по еврофондове могат да бъдат спирани за държави, в

...
Плащания по еврофондове могат да бъдат спирани за държави, в
Коментари Харесай

Окончателно: Има корупция, няма независим съд - спират се парите от еврофондовете

Плащания по еврофондове могат да бъдат спирани за страни, в които са открити нарушавания на върховенството на правото и закона и тези нарушавания излагат на риск ръководството на средствата на Европейски Съюз. Това беше утвърдено от Европейския парламент ().
В същото време Европейски Съюз подсигурява, че крайните получателите на средствата т.е. компании, неправителствени организации и жители няма да бъдат пострадали от това. Предложението беше счетено за утвърдено на второ четене без гласоподаване, защото не бяха импортирани оферти за промени.
Същността
След като Европейска комисия откри нарушаване, ще предложи задействане на механизма за конвенционалност, обвързван с върховенството на закона, против обещано държавно управление на страна-членка и след това ще понижи или замрази заплащанията за тази страна членка от бюджета на Европейски Съюз. След това Европейският съвет ще разполага с един месец, с цел да гласоподава по препоръчаните ограничения (или три месеца в изключителни случаи) с квалифицирано болшинство (квалифицираното болшинство съставлява най-малко 55% от членовете на Съвета, представляващи най-малко 65% от популацията на ЕС).
Евродепутатите съумяха да съкратят интервала, в което институциите на Европейски Съюз ще би трябвало да одобряват ограничения против държава-членка, в случай че бъдат открити опасности от нарушение на правилата на правовата страна, до най-много 7—9 месеца (в съпоставяне с в началото препоръчаните 12 до 13 месеца от Съвета на ЕС).
Правото ще се ползва във връзка с самостоятелни или систематични нарушавания.
Благодарение на Екологичен потенциал, новият закон ще се ползва освен при директна корист със средства на Европейски Съюз, като да вземем за пример случаи на корупция или машинация. Той ще се ползва и за систематични нарушавания на съществени полезности, които всички държави-членки би трябвало да зачитат, като демокрацията или независимостта на правосъдната система, когато тези нарушавания засягат или има риск да обиден ръководството на европейските средства.
По време на договарянията евродепутатите съумяха също по този начин да обезпечат специфична наредба, която обяснява вероятния обсег на нарушаванията, посредством изброяването на образци като закани за независимостта на правосъдната власт, некоригиране на произволни/незаконни решения и ограничение на правните средства за отбрана.
 Изслушването на български министри в Екологичен потенциал се отсрочва за януари Изслушването на български министри в Екологичен потенциал се отсрочва за януари
Изслушването на министрите на външните работи Екатерина Захариева и на правораздаването Десислава Ахладова от мониторинговата група в Европ...
Крайните бенефициенти ще бъдат предпазени
За да се подсигурява, че крайните бенефициери, които разчитат и зависят от поддръжката на Европейски Съюз - като да вземем за пример студенти, аграрни стопани или Неправителствени организации - няма да бъдат наказвани за дейностите на своите държавни управления, те ще могат да подадат тъжба до Европейска комисия посредством интернет платформа, която ще им помогне да се обезпечат дължимите суми. Комисията също по този начин ще може да извърши финансова промяна, като понижи идващия транш от поддръжката на Европейски Съюз за съответната страна.
Реакции
" Ние се справихме. Сега това е закон. Едностранна декларация не може да промени този факт. Режимът на обязаност с условия ще ни разреши да направляваме съмнителни проекти за използване на средствата на Европейски Съюз в диаметралност на полезностите на Европейски Съюз “, съобщи съдокладчикът Петри Сарвама (ЕНП, Финландия).
" Като парламент гарантирахме, че всички нужни детайли влязоха в регламента и че текстът остава недокоснат. Очакваме Комисията, в качеството ѝ на страж на договорите, да стартира самостоятелното използване на този правилник от 1 януари 2021 година Това чакат и европейците ", добави той.
 Групата за народна власт в Екологичен потенциал недоволна от отговорите на българските управляващи, привиква ги отново Групата за народна власт в Екологичен потенциал недоволна от отговорите на българските управляващи, привиква ги отново
Мониторинговата група за народна власт, съществени права и господство на закона в Европейския парламент не е удовлетворена от отговорите, получен...
" Европейски Съюз не е заведение с " меню по желание ", където можеш да запазиш правата си, без да изпълняваш отговорностите си. Това е общественост, учредена на общи полезности, която страните членки и жителите би трябвало да отстояват. Механизмът, обвързващ бюджета на Европейски Съюз със зачитането на правилата на правовата страна, който бе признат през днешния ден, е огромно достижение за Народното събрание ", съобщи съдокладчикът Ейдер Гардиасабал Рубиал (С&Д, Испания).
" Екологичен потенциал се погрижи бюджетните наказания според сегашния правилник да бъдат ориентирани директно към нарушителите, а не към крайните бенефициери. Студентите, откривателите, сдруженията и неправителствените организации няма да бъдат наранени, защото въведохме защитна мрежа за тяхната отбрана ", заключи тя.
Следващи стъпки
Новият правилник, признат през днешния ден от Екологичен потенциал, се ползва за всички фондове на Европейски Съюз със споделено ръководство, считано от 1 януари 2021 година Парламентът ще гласоподава и резолюция с рекомендации към Съвета и Комисията за използване на регламента за предварителните условия. Проекторезолюцията е налична.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР