Плановете за икономическо възстановяване на ЕС може да бъдат възпрепятствани

...
Плановете за икономическо възстановяване на ЕС може да бъдат възпрепятствани
Коментари Харесай

Готвят се за най-лошото: САЩ и Европа не успяха да се разберат

Плановете за икономическо възобновяване на Европейски Съюз може да бъдат възпрепятствани от новата политика на Съединени американски щати. Енергийната рецесия, спирането на веригите за доставки и спадът на покупателната дарба принуждават европейските производители да търсят по-добри условия. Обещанията на Брюксел да помогне на бизнеса не възпират бизнеса да бяга в чужбина. В същото време Вашингтон даде 369 милиарда дотации за компании, разрастващи чиста сила в страната. Конфликтът на ползи заплашва да ескалира в комерсиална война.

Към по-светло бъдеще

Основната тематика на Световния стопански конгрес в Давос беше възобновяване на съдействието в един фрагментиран свят. Западният естаблишмънт признава, че спорът в Украйна е предизвикал проблемис продоволствието, повишаване на разноските за живот и заплашва взаимните старания на страните да поддържат производството в Европа. Брюксел дава обещание всевъзможен тип помощ на бизнеса, а ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен напомни Зелената договорка - проектът за реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година

На фона на енергийната рецесия и всеобщото закриване на предприятия всичко това наподобява нереалистично. Икономистът Леонид Хазанов счита прехода на Европа към зелена сила за извънредно малко евентуален даже в дълготраен проект. " Вятърните електроцентрали не работят при мъртвило, слънчевите централи не работят при облачно време. Европейски Съюз няма задоволително свободна земя за построяването им. Освен това в този момент те са доста по-скъпи от преди ", отбелязва той.

За европейския бизнес американският пазар е по-привлекателен. Директорът на Германския промишлен съюз Таня Генер сподели, че всяка четвърта компания е мислила за пренасяне на производството. И неотдавна признатата стратегия за екологични дотации в Съединени американски щати ще помогне.

Нищо персонално

По-специално, като част от Закона за надзор на инфлацията, 369 милиарда $ са разпределени за подкрепяне на предприятия, разработващи чиста сила. Американците са заинтригувани да възстановят действителния бранш на стопанската система, въпреки и за сметка на непознати промишлености, показват специалисти. Министерството на финансите на Съединени американски щати към този момент изясни на компании от Европейски Съюз по какъв начин да получават дотации, без да трансформират бизнес модела.

В Брюксел пораства недоволството от политиката на Вашингтон, насочат се обвинявания в нарушение на разпоредбите и законите на международната търговия. Най-твърда позиция заеха французите, които се застъпват за осъществяване на търгове за всевъзможни планове единствено измежду европейски компании и заплашват да се оплачат от американския закон в съда на СТО. Европейски Съюз обаче няма какво да предложи в подмяна.

Миналогодишната вълна от банкрути, затварянето на металургични и химически фабрики понижи потреблението на газ и цената му, само че в това време безработицата набъбна. В Давос европейски чиновници споделиха, че с цел да се основат нови работни места, ще е належащо главно преструктуриране на индустриалните промишлености. Засега Брюксел не знае от кое място да вземе пари за подкрепяне на стопанската система. Там разискват разновидности от смяна на законодателството до намиране на средства на финансовите пазари.

Експертите считат, че макар увеличените разноски за логистика, запазването на промишлеността в страните от Източна Европа и балтийските страни може да бъде подкрепено от разделянето на производството - по този начин наречената фрагментация.

МВФ счита за извънредно значимо интернационалното съдействие при износа на торове, храни и артикули от първа нужда. „ Ние в действителност желаеме страните да работят дружно “, сподели първият заместник-управляващ шеф на фонда Гита Гопинат.

Кристална къща

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева обаче се притеснява, че фрагментацията ще докара до загуба от 0,2 до 7 % от международния Брутният вътрешен продукт. Александър Разуваев, член на Надзорния съвет на Гилдията на финансовите анализатори и мениджърите на риска, отбелязва, че в случай че веригите за доставки не бъдат възобновени, основни играчи като Испания или Франция могат да изоставен Европейски Съюз.

Тогава вероятността за връщане към валутите на обособените страни ще се усили, което заплашва с банкрути и банкова рецесия. „ Самата Европа погреба глобализацията “, показва специалистът. “Най-доброто решение щеше да бъде взаимно анулиране на глобите с Русия, само че по тази причина би трябвало да поставиш икономическите ползи над политическите упоритости ”, добавя той.

Въпреки това Давос настоя, че глобите са ефикасни. Бившият основен икономист на Международния валутен фонд Кенет Рогоф не се съмнява, че Русия ще последва пътя на Иран, Северна Корея, Венецуела и Куба. Испанският министър председател Педро Санчес прикани за битка против скритите сили, симпатизиращи на Москва, а ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е уверена, че съветската стопанска система ще потъне в криза за десетилетия.

И все пак, съгласно “Политико ”, публични лица и бизнес водачи не знаят какъв брой дълго бизнес общността може да пренебрегва Москва и да откри различни снабдители на сила, метали и храни.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР