Плановете за екстрадиция от Хонконг в континентален Китай за съдебни

...
Плановете за екстрадиция от Хонконг в континентален Китай за съдебни
Коментари Харесай

Край с плана за екстрадиция от Хонконг в Китай: законът е `мъртъв`, обяви Кари Лам

Плановете за екстрадиция от Хонконг в континентален Китай за правосъдни процеси са в историята.

Законопроектът, разпалил най-голямата политическа рецесия в Хонконг от десетилетия, е " мъртъв ", разгласи основният админ на територията Кари Лам, представена от Ройтерс. Тя призна, че работата по него е била " цялостен неуспех " и увери, че държавното управление няма да възобновява опитите по прокарването му в Народното събрание.

Стъпката обратно бе направена под натиска на многохилядни митинги, провокирали безпорядък в специфичния административен регион на Китай, английска колония до 1997 година В отговор на недоволството Лам забрази процедурата, само че хората не се успокоиха и желаеха оставката ѝ.

И въпреки всичко и през днешния ден Лам отхвърли да каже в прав текст, че текстът ще бъде отдръпнат, отбелязва Франс прес, а това породи реакции. " Кари Лам споделя, че планът е мъртъв. Това е нова смешна неистина, целяща да заблуди народа на Хонконг и непознатите медии, тъй като текстът си остава в Народното събрание до идващия юли ", сподели Джошуа Уон - едно от лицата на огромните продемократични митинги от есента на 2014 година, който наскоро излезе от пандиза - представен от Българска телеграфна агенция.

Гражданският фронт за човешки права - структурата в основата на следващите всеобщи митинги в Хонконг, само че не и зад конфликтите с полицията, разгласи, че ще има нови демонстрации с искане за оставката на Лам и без значение следствие на хипотетично полицейско принуждение по време на демонстрациите. Според анализатора Диксън Син думите на Лам не смъкват напрежението.

Срещу проектозакона за екстрадициите се оповестиха юристи, юридически организации, огромни компании, търговски покои, църкви. Оспорващите текста още през вчерашния ден оповестиха, че ще продължат битката с нови протестни акции, да вземем за пример групово евакуиране на пари от Bank of China -една от четирите публични китайски банки, което ще я сложи на тестване.

Пекин постави доста старания в поддръжка на Кари Лам. През уикенда посланикът на Китай в Лондон съобщи, че екстрадициите  биха запълнили юридически вакуум, с което подхрани опасенията, че Пекин може да изиска прокарването му в Народното събрание на Хонконг.

Не става дума единствено за проектозакона, а за избавяне на " душата " на Хонконг, споделят анализатори. Територията се радва на невиждани за континентален Китай свободи. Принципът " една страна, две системи " планува по-специално независимост на словото и самостоятелност на правосъдната система.

В последните години съзнанието на жителите на Хонконг беше белязано от изгубването на издатели дисиденти, които се появиха в арест в континентален Китай, от анулирането на избора на депутати от опозицията, от експулсирането на непознат публицист, от присъди, наложени на водачите на продемократичното придвижване. Пекин също така отхвърля да разреши избор на хонконгския водач посредством директни избори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР