Плановете за дълбоководен добив набират скорост въпреки липсата на разрешение от международните власти

...
Канадската фирма The Metals Company се стреми да получи лиценз
Коментари Харесай

Канадската фирма The Metals Company се стреми да получи лиценз през следващата година за добив в част от Тихия океан, вероятно да започне производство още през 2025 г.

Тези възли изглеждат като бучка въглища и са разпръснати в част от бездната равнина в техните трилиони.

Изображение: Снимка: AP

Те се образуват като метали, разтворени в морска вода като никел, мед, манганът и кобалтът се събират около частица и растат в продължение на милиони години.

Те са ключови елементи в нашето все по-електрифицирано бъдеще, жизненоважни за електрическите автомобили, батериите и турбините - така че ще трябва да намерим много повече.

The Metals Company проучва район между Мексико и Хавай, изваждайки конкреции от около 4000 м дълбочина.

Изображение: Процесът на добив на конкреции

Ако добива комерсиално, тя планира да използвате верижно превозно средство с размер около половината от къща, за да измиете нодулите от морското дъно, преди да ги изсмучете с тръба към съд отгоре.

Но дълбоководното дъно е едно от малкото останали недокоснати екосистеми, където науката едва открива голяма част от необикновената им биология и процесът на добив ще унищожи някои местообитания.

Прочетете повече:
Предупреждение за „златна треска“ заради плановете за добив на ценни метали в дълбокото море
Дълбоководният добив крие риск от „необратими“ щети на океаните
Предизвикателствата да стигнем до свят с нулева мрежа

Изображение: Полиметалните възли са от съществено значение за екологичните технологии и възобновяемата енергия

Металите Компанията не отрича, че ще има известно въздействие върху околната среда, но твърди, че то ще бъде много по-малко от вредата, нанесена от сегашния наземно копаене на тези метали - голяма част от които идват от дъждовните гори на Индонезия и Демократична република Конго.

„Трябва да развиваме добивни индустрии в части на планетата, където има най-малко живот, където няма алтернативна употреба, за разлика от части на планетата, където има най-много живот и където живеят хора,“ каза Джерард Барън, главен изпълнителен директор на The Metals Company.

„Там [в бездната равнина] няма растения, нулева флора. И ако измерите количеството фауна на квадратен метър, има около 10 g жива материя на квадратен метър.

„Сега сравнете това с алтернативата на тези, която е никел от тропически гори, който има около 30 kg на квадрат метър."

Щракнете, за да се абонирате за ClimateCast с Tom Heap, където и да получавате вашите подкасти

Но неотдавнашна среща на Международния орган по морското дъно (ISA) завърши без споразумение за лицензиране на дълбоки води добива, тъй като 21 държави призоваха за временно или постоянно спиране.

Някои от големите компании, които може да са клиенти на тези метали, като VW, Volvo, Samsung и Google също подкрепят мораториум върху добива на морското дъно и казват те не биха ги купили.

„Има толкова малко екосистеми, които не са засегнати от човешки и промишлени въздействия... трябва да запазим тези екосистеми непокътнати“, каза Луиза Касън, глобален ръководител на проекта за Stop Deep на Грийнпийс Кампания за морско копаене.

„Имате октоподи, които снасят яйца върху гъбите, които могат да бъдат намерени на тези нодули. Говорим за вдигане на облаци от седимент и потенциално замърсяване... което може да има наистина обезпокоително въздействие не само върху дълбокото морско дъно, но и в целия воден стълб."

Гледайте климатичното шоу с Tom Heap в събота и неделя от 15:00 ч. и 19:30 ч. по Sky News, на уебсайта и приложението Sky News и в YouTube и X (официално известен като Twitter).

Или слушайте ClimateCast, където и да получите подкасти.

Шоуто изследва как глобалното затопляне променя нашия пейзаж и подчертава решенията на кризата.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР