Планираното родителство ще възобнови абортите в Уисконсин следващата седмица, след като съдията разпореди, че щатският закон от 1849 г. не е приложим

...
Planned Parenthood of Wisconsin казва, че ще възобнови услугите за
Коментари Харесай

Planned Parenthood of Wisconsin казва, че ще възобнови услугите за аборти следващата седмица, след като съдия постанови, че щатски закон от 1849 г. не се прилага за процедурите за аборт.

На 18 септември Water Street Health Center на Planned Parenthood в Милуоки и Madison East Health Center в Медисън отново ще предлагат грижи за аборт, каза Таня Аткинсън, президент и главен изпълнителен директор на Planned Parenthood of Wisconsin, във видео, публикувано в социалните медии.

„Решение на Окръжния съд на Дайн през юли ясно показа, че законът от 1849 г. не е изпълним за аборти по желание“, каза Аткинсън. „В консултация с адвокати, лекари, партньори и заинтересовани страни, Planned Parenthood Wisconsin е уверен в нашето решение да възобновим грижите за аборт в Уисконсин.“

 20230824-abortion-map-card

Planned Parenthood of Wisconsin спря грижите за аборт миналата година, след като Върховният съд на САЩ отмени Роу срещу Уейд поради несигурност относно приложимостта на щатски закон от 1849 г., който забранява процедурата. Тринадесет други щата са забранили или строго ограничили достъпа до процедури за аборт след това решение от 2022 г.

Законът за абортите на Уисконсин от 1849 г. гласи: „Всеки човек, различен от майката, който умишлено унищожава живота на неродено дете, е виновен за престъпление от клас H“, което се наказва с до шест години затвор и глоба от 10 000 долара. Освен това се казва, че всеки, който причини смъртта на майката или „умишлено унищожи живота“ на „неродено бързо дете“, ще бъде изправен пред престъпление от клас Е, което се наказва с до 15 години затвор и глоба от 50 000 долара. Законът няма да се прилага за майката и прави изключения за аборти, необходими за живота на бременната.

През юни 2022 г. главният прокурор на Демократическата партия на щата Джош Каул заведе дело в Окръжния съд на Дейн, оспорвайки 173-годишната забрана. Обвиняемите, включително републиканският окръжен прокурор на окръг Шебойган Джоел Урмански, поискаха да отхвърлят делото.

Този юли съдията Даян Шлипър от окръжния съд на окръг Дейн се произнесе против молбата за освобождаване от отговорност на обвиняемите.

В решението си Шлипър пише, че е установила, че законът от 1849 г. се прилага само за „фетицид“, който се определя като „акт или случай на убийство на плод, обикновено чрез нападение и побой“.

„Този ​​статут преди Роу не казва нищо за абортите – няма такова нещо като „забрана на абортите от 1849 г.“ в Уисконсин“, се казва в решението на Шлипър.

Wisconsin Supreme Кандидатът за съда Джанет Протасевич празнува след обявяването на надпреварата за нея по време на партито за нощно наблюдение в Милуоки, Уисконсин, САЩ, 4 април 2023 г. Кандидатът за Върховния съд на Уисконсин Джанет Протасевич празнува след обявяването на надпреварата за нея по време на нейното парти за нощно наблюдение в Милуоки, Уисконсин, САЩ, 4 април 2023 г. Евелин Хокщайн/Ройтерс

Делото все още може да стигне до Върховния съд на Уисконсин, който се обърна към демократическото мнозинство, след като либералката Джанет Протасевич победи бившия консервативен съдия Даниел Кели през април.

Демократичният губернатор на Уисконсин Тони Евърс похвали решението на Planned Parenthood в съобщение за новини в четвъртък.

„От самото начало бях наясно, че ще се боря за възстановяване на репродуктивната свобода в нашия щат с всяка сила и всеки инструмент, който имаме, и прекарах всеки ден през последната година, правейки точно това“, каза Евърс.

„Днешното съобщение от Planned Parenthood of Wisconsin в резултат на нашето съдебно дело относно наказателната забрана на абортите в Уисконсин означава, че жителите на Уисконсин отново ще имат достъп до жизненоважни услуги за репродуктивно здраве и аборти без изключение за първи път от юни миналата година“, каза той.

„Това е критично важна новина за жените и пациентите в Уисконсин в нашия щат, които вече една година нямат достъп до здравните грижи, от които се нуждаят, когато и където имат нужда от тях.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР