Планирането на нови индустриални зони ще бъде със специален фокус

...
Планирането на нови индустриални зони ще бъде със специален фокус
Коментари Харесай

Министър: Община Враца има сериозен потенциал за индустриални паркове

Планирането на нови индустриални зони ще бъде със специфичен фокус върху Северозападна България. Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на конференция на тематика " Потенциал и развиване на Враца и района ", която се организира през днешния ден в града.

По думите му, към 200 млн. лв. финансиране за създаване на индустриални паркове ще бъдат обезпечени единствено по Националния проект за възобновяване и резистентност, като тези местоположения са инструмент за привличане на вложения в районите, прецизират в известие от министерството.

" Община Враца разполага със сериозен капацитет за развиване на индустриални паркове, а разпознатите над 10 терена са отлична локация за вложители от всевъзможен мащаб и с разнородна активност ", уточни Никола Стоянов.

Той добави, че следва в най-кратки периоди да бъде възобновен Меморандума за съдействие сред Наказателен кодекс " Индустриални зони " и община Враца, който е добра основа за партньорство и за привличане на повече вложители в района.

" Данните демонстрират, че след коронавирус пандемията, стопанската система в региона към този момент е почнала своя постоянен растеж нагоре. Това се удостоверява от възходящия брой на заетите лица в област Враца, които от началото на 2021 година до септември 2022 година са се нараснали с над 11 хиляди души ", сподели още Стоянов. Той добави, че тези цифри са знак за икономическото " събуждане " в региона, само че към момента на дневен ред стоят значими въпроси, свързани с трудовата претовареност и възнагражденията в този район.

Според икономическия министър, в последните години община Враца е образец, че с самодейни дейности и доста работа районът може да се трансформира в един от позитивните образци за Северозападна България. " Доказателство за това е и фактът, че до края на 2020 година директните задгранични вложения в района надвишават 120 млн. евро ", добави още Стоянов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР