Планетарният астроном Джеймс О‘Донахю, бивш служител на NASA, който в

...
Планетарният астроном Джеймс О‘Донахю, бивш служител на NASA, който в
Коментари Харесай

Видео показва истинските мащаби на нашата Слънчева система

Планетарният астроном Джеймс О‘Донахю, някогашен чиновник на NASA, който сега работи за Японската галактическа организация (JAXA), сътвори къса анимация, която демонстрира разнообразните светове, съставляващи нашата Слънчева система, в същинските им мащаби.

Видеото стартира с планетата джудже Церера и стига чак до самото Слънце.

Дори и да знаете относителния размер на всички обекти в Слънчевата система, моментът, в който видите Юпитер и Слънцето в параленост с останалите обекти, е все по този начин впечатляващ. Освен това евентуално ще се изненадате, когато видите какъв брой бързо се върти Юпитер в съпоставяне със Земята.

Размерът, наклонът и ротацията на всички обекти са действителни, въпреки че позиционирането на планетите, несъмнено, е променено.

Ако имате потребност от малко статистика, то диаметърът на нашата лична планета е 12 762 км, до момента в който този на Юпитер – 139 820 км (т.е. над 10 пъти по-голям).

Що се отнася до диаметъра на Слънцето, той е цели 1,39 млн. км – т.е. към 10 пъти по-голям от този на Юпитер и над 100 пъти по-голям от земния. Казано другояче, в нашата звезда можем да поместим към един милион планети с размера на Земята.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР