Пламен Марков е последният селекционер на националния отбор, класирал България

...
Пламен Марков е последният селекционер на националния отбор, класирал България
Коментари Харесай

Марков: Думите на Гонзо са обидни за самия него, явно той се смята за единствения професионалист

Пламен Марков е последният селекционер на националния тим, класирал България на огромен конгрес. След три загуби от три мача на Евро 2004 в Португалия той подава оставката. На 11 януари 2008-ма някогашният футболист и ментор на ЦСКА е назначен още веднъж за треньор на държавния отбор, само че след три равенства в международните квалификации (като посетител на Черна гора и Грузия, и домакинство на Италия) е уволнен от изпълкома на БФС.

Марков се съгласи да разяснява пред " Тема Спорт " равнището на националния тим сега, равенството със Сърбия и положението на родния футбол.
 БФС реши кой ще заеме мястото на Кашай
БФС реши кой ще заеме мястото на Кашай

Той ще извършва краткотрайно длъжността

Г-н Марков, скоро ще се навършат 20 години, в които в родния футбол и съответно за националния тим слушаме единствено оправдания - " това са ни опциите ", " градим нов тим ", този треньор не се оправи, оня не се оправи...

- С дребни изключения в представянето на националния тим е ясно накъде вървим, а резултатите са най-прекият аршин за оценка. От време на време се появява лъч светлина, какъвто бе мачът със Сърбия, само че няма наклонност. Липсата на поредност и причинност в представянето е красноречиво и не дава съображение за вяра, че футболът ни потегля в позитивна посока и по-добро спортно-техническо равнище.

Докато в България слушаме оправдания Молдова победи Полша и има 5 точки от 4 мача (б.а. - България е с 2 пункта след същия брой изиграни срещи), а Люксембург удари Босна като посетител и е със 7 точки в група, в която са още Португалия и Словакия...

- Още преди 12-13 години споделих какво би трябвало да се промени. При втория си престой в националния тим показах доста неточности. Това бе повода да се откажа от специалността си. Направих го, тъй като видях, че метода, по който българският футбол се ръководи ще докара до положение, в което не желая да вземам участие. Разбира се, не съумях да предвидя, че ще стигнем чак това дъно. За страдание времето за промени бе тогава. Сега към този момент е доста късно и сегашното управление на футболния съюз не е способно да ги извърши. В БФС няма хора визионери, които можеха да плануват следствията и да ги предотвратяват. Аз видях, че нещата вървят в извънредно неприятна тенденция и реших, че е най-добре да се отдръпва, с цел да не вземам участие в това нещо. За огромно страдание към днешна дата се оказвам прав, въпреки че доста желая футболът ни да е на напълно друго и по-високо равнище. Виждате, че другите страни се развиват, а ние, които преди време бяхме във водеща позиция не стопираме да затъваме.

Добрата вест е, че след двете загуби на старта на квалификациите в този момент трикольорите не изгубиха от Литва и Сърбия, само че класирането на Евро 2024 е мираж... Каква е оценката ви за представянето на отбора? Очаквахте ли, че играчите ще намерят сили да се опълчват на Сърбия и действително секунди не доближиха за победа?

- Макар да нямаме късмет за класиране или в случай че имаме, то той е измамлив и в областта на фантастиката, то няма по какъв начин да не сме удовлетворени от резултата против Сърбия. Това е мач, който носи авторитет. Психиката е доста значима част от живота и положителни спортни резултати не могат да се реализират без мощен темперамент и здрава душeвност. Ако футболистите не се бяха вдигнали душевен, то те нямаше по какъв начин да покажат тази игра. Мачът ми хареса. Беше доста динамичен от наша страна, имаше сериозна гъстота в отбранителен проект, положително покритие, отдаденост, положително притежаване и надзор на топката, което е значимо и носи хубостта на футбола. Видях бързи офанзиви, контраатаки и основани положения... Отборът се появи в изненадваща, само че доста положителна светлина.

От БФС не стопират да тръбят по какъв начин работят за просперитета на футбола, а в това време младежите падат от Албания, а първия тим е на предпоследно място в квалификационната си група. И може ли да кажем, че откакто сме стигнали дъното, то мачът със Сърбия ще ни помогне да се тласнем нагоре?

- В интервала 2010-2015-та година аз съм бил най-големият критик на сегашното управление и няма смисъл да повтаряме неща, които всички знаем, само че никой в БФС не вижда или се прави, че не вижда. Мачът със Сърбия докара до положителен резултат с оглед представянето в последните години, само че той не може да докара до нищо. Нямаше да бъде и начален сигнал за смяна даже да бяхме спечелили. Независимо от хубавата игра и динамичността, то това е епизодичен проблясък. Няма по какъв начин да търсим наклонност, откакто прекомерно малко българи играят постоянно в тимовете си и няма конкуренция, с цел да се реализира по-добро качество. Видяхте, че Сърбия дойде без част от най-големите си звезди, само че все пак имаха опция да ги заменят с задоволително класни състезатели, които играят в реномирани европейски тимове. При нас сходна опция няма.
 Гонзо на прибиране от Литва: Имахме над 20 корнера, над 20 удара!
Гонзо на прибиране от Литва: Имахме над 20 корнера, над 20 удара!

" Не можем да сме недоволни "

Допускате ли, че игрите и резултатите на националния ни тим напоследък накараха сърбите да влязат леко високомерно в срещата? Директно казано - може ли сърбите да са ни подценили, а знаете, че сходна конфигурация мъчно се трансформира в хода на срещата?

- Не мъчно, а е невероятно да се пренастроиш, в случай че си влезнал провиснал в даден мач. По нашите географски ширини " подценяването " не е извънредно и без да съм сигурен го позволявам, само че това е част от играта и по никакъв метод не омаловажава представянето на нашия тим.

Съгласен ли сте с Младен Кръстаич, който споделя, че това са ни най-хубавите футболисти и не поглежда към играещите на положително и непрекъснато равнище Кристиян Малинов и Страхил Попов, а до неотдавна не разчиташе и на Ивайло Чочев. Привърженик ли сте на това внезапно подмладяване?

- Селекционерът има правото и носи отговорността за избора си и по тази причина не можем да се бъркаме в работата му и в избора му. Аз поддържам процеса на подмладяване в тима, тъй като младежите са в основа на всички промени в исторически проект освен във футбола. Дори и да губят тези момчета, ще стават по-силни и срещите с по-класни противници би трябвало да послужат като лакмус за израстването им. Ако нямат душeвността да се оправят с това предизвикателство, то би трябвало да сменят специалността.

Играта и резултатът от мача със Сърбия остават на назад във времето и биват изместени от други три акцента - през целия мач се чуваха обиди по адрес на Борислав Михайлов и управлението на БФС, охранителна компания и жандармерия нахлуха в бранша с почитатели, които демонстрираха транспарант в поддръжка на Димитър Бербатов, а за край Георги Иванов - Гонзо назова Бербатов и сие дилетанти, а съгласно него имало почитатели, които са платени и не желали този тим да печели. Как ще коментирате всичко това?

- Не желая да разясня, тъй като думите на Георги Иванов не звучат съществено. Платени? От кого са платени? Подобни викания се чуват съвсем на всеки мач от родното състезание. И там ли последователите са платени? Или би трябвало да им харесва продукцията и равнището, на които стават очевидци. Явно за хората в БФС е значимо единствено да обезпечат самолетни билети и 5-звездни хотели на футболистите... Тяхната визия стига до там. За тях това е задоволително за развиването на футбола ни. Дай Боже, Димитър Бербатов и хората от екипа му съумеят в начинанието, с което са се нагърбили. Да ги наречеш " дилетанти " в случай, че са покорили едни от най-високите върхове е смехотворно. Не знам дали те ще съумеят, само че желая да получат късмет, тъй като се видя, че актуалното управление се провали тотално. Думите на Иванов са обидни за самия него и е неприятно, в случай че той се счита за единствения експерт.
 Човек от екипа на Бербо за Гонзо: Има 3 думи в речника си
Човек от екипа на Бербо за Гонзо: Има 3 думи в речника си

Ето детайлности
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР