Пияният шофьор, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека

...
Пияният шофьор, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека
Коментари Харесай

Бившият началник на КАТ-София: Шофьорът, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека, е глобен с 10 лв. през 2005 година, бил е пак пиян

Пияният водач, който блъсна и умъртви дете на пешеходна пътека на ул. " Гурко ", е санкциониран с 10 лева през 2005 година след шофиране в нетрезво положение. Това разгласи в студиото на NOVA някогашният шеф на КАТ-София Тенчо Танев.

" След като е бил хванат, е формирано досъдебно произвеждане в Пето районно ръководство. По-късно, по неразбираеми аргументи, е прекъснато. Глобен е с 10 лева, тъй като не си е носил книжката. Не е осъден поради това, че е карал под въздействието на алкохол ", изясни Тенев.

" В последните дни имахме опция да забележим по какъв начин под натиск на страсти се промени Наказателният кодекс и се одобри лишаване на коли на хора, които карат след приложимост на алкохол. Текстът беше непохватно написан. Българинът в продължение на десетки години е възпитаван да не почита закона. Той не се стопира пред никакви наказания. Имам автентичен случай от практиката ми. Мой клиент беше преследван от пийнал, престъпно проявен мъж с нож в ръка, който крещял " Ще те убия и ще те излежа ". За какво лишаване на автомобил приказваме? Представете си, че някой си е взел от западно-европейско автомобилно гробище консерва на четири колела и си я кара пийнал. Ще му лишават 150 лева ", разяснява Емануил Йорданов, някогашен министър на вътрешните работи.

" Моите наблюдаване пък демонстрират, че това отнемане на колата се оказва спирачка за доста водачи да се качат пияни. В закона имаме проблем. В момента имаме повдигнато обвиняване на лидера за породено пътно-транспортно произшествие при възможен предумисъл, където обаче не е планувано лишаване на кола. Взимат им колите, когато са пияни, а не когато са предизвикали гибел. Условната присъда е ненаказаност ", изясни Елица Буенова, юрист при пътнотранспортни катастрофи.

Тя описа, че през вчерашния ден след митинга е имало няколко водачи, които са създали нарушавания, само че полицията не е обърнала внимание.

" Притеснявам се, че ще вдигнат пешеходна пътека и казусът ще завърши, както стана на бул. " Сливница " след нещастието с Ани и Явор. Вчера след митинга един джигит с мръсна газ мина през кръстовището. Преди това различен направи противоположен завой на кръстовището. Попитах еднообразен няма ли да го спрат и глобят. Той ми отговори " Объркал е пътят индивидът ", разясни Буенова.

" От години апелирахме за промени в Наказателния кодекс във връзка с пияните и дрогираните на пътя. Потресени сме от измененията. В последните години Прокуратурата се пробва да потвърди, че когато си се качил да шофираш в нетрезво положение, направиш злополука и убиеш човек, това не е закононарушение по несъобразителност, а и при възможен предумисъл ", счита юристът Илия Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР