Пиян и дрогиран зад волана Димитър Любенов е причинил катастрофата

...
Пиян и дрогиран зад волана Димитър Любенов е причинил катастрофата
Коментари Харесай

Свидетели: След катастрофата Любенов съжалявал за потрошения си скъп автомобил

Пиян и дрогиран зад кормилото Димитър Любенов е предизвикал злополуката на Околовръстния път край София, при която почина стенописи жител. Свидетели са удостоверили пред проверяващите, че след злополуката Любенов се е държал несъответстващо е и съжалявал са потрошения си безценен автомобил, а не се е интересувал от положението на потърпевшите.

Любенов е отказал тест за алкохол и опиати на място

В тези случай българското законодателство зачита правото на отвод и насилственото взимане на кръв може да бъде осъществено единствено след позволение на арбитър. В случая обаче, откакто е бил арестуван и отведен на медицински обзор, Любенов се е съгласил непринудено да даде кръв за проучване и това е улеснило процедурата. Така резултатът към този момент е явен, той е бил под сериозното въздействие на алкохол и кокаин, който с висока степен на възможност може да се твърди, че е признат единствено часове преди злополуката.

" От проучването, което беше направено във ВМА изрично се откри, че обвиненият Любенов е управялвал моторното транспортно средство след приложимост на алкохол и наркотично вещество. Алкохолът е 1,73 промила, а в кръвта му е намерено и съществуване на наркотично вещество кокаин ", сподели Сийка Милева - представител на основния прокурор.



Обвинението сега е за причиняване на злополука по несъобразителност.

Преценката е на наблюдаващия прокурор и доказателствата, които ще бъдат събрани. Освен съществуването на алкохол, освен това над 1.2 промила, както и на кокаин, неналичието на спирачен път и превишение на скоростта повече от два пъти над позволената, по предварителните данни най-вероятно към 200 км. ч. са единствено част от доказателствата, които могат да стимулират покачване на обвиняване за хипотетичен предумисъл. Това ще завиши съществено и наказването, които Любенов може да получи, в случай че виновността му бъде потвърдена пред съд.



Отказите за тест за алкохол и опиати не са изключение, а всеки може да допусна с какви претекстове част от водачите отхвърлят да бъдат тествани за алкохол и опиати. Истината е, че и двете субстанции се оказват злокобни убийци на пътя и специалистите имат своите оферти.

А прокуратурата към този момент няколко години упорства да се завишат и наказванията както за шофиране след приложимост на алкохол и опиати, по този начин и за конфискация на колите, които са ръководени от дрогирани и пияни. Очаква се на следващия ден прокуратурата да изиска непрекъснат арест за Димитър Любенов.

" Отказът би трябвало да бъде криминализиран и би трябвало да бъде включен като закононарушение по Наказателен кодекс. Не може да отказвате проба за алкохол и опиати. По какъв метод нарушава това вашите права и по какъв начин да разбираем на околните на тези починали, които към този момент са доста починали в резултат на ПТП-та на водачи използвали алкохол и опиати, по какъв начин да разбираем на техните близки, че в действителност те са отказали ", сподели Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР