Pixabay Вирусологът от “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда проф. Радка Аргирова

...
Pixabay
Вирусологът от “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда проф. Радка Аргирова
Коментари Харесай

Роден вирусолог: COVID-19 убива още от 2012 година и няма да изчезне в близките 5 г.

 Pixabay Вирусологът от “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда " проф. Радка Аргирова предлага забавен исторически взор върху настоящата обстановка с COVID-19 на фона епидемиите и пандемиите в актуалния свят.

Сайтът zdrave.to разгласява нейната лекция “Съвременната просвета и световните вирусни инфекции - ебола, грип, ХИВ и COVID-19 ", изнесена на семинар в курорта “Албена ", проведен от Фондация “МОСТ ". 

Съществуват данни, че още през 2012 година е почнал да шества коронавирусът SАRS-CoV-2, който е причина за сегашната пандемия от COVID-19.

През 2012 година в Китай при очистване на остаряла подземна мина се наложило незадълбочено разчистване. В мината имало хиляди умрели и живи прилепи. Девет служащи взели участие в почистването, като седем от тях по-късно умряли от атипична пневмония.

В науката, когато не се знае повода за нещо, се резервира биологичен материал за проучване в бъдеще. Така през днешния ден се открива, че този биологичен материал съдържа идеално тъкмо ковид SАRS-CoV-2, причиняващ епидемията от COVID-19. 

Вирусът минава през 2012 година от прилепи в хора и стартира да еволюира, с цел да се приспособява, да стане портативен и да се предава от човек на човек.

Пандемията стартира в Ухан (Китай) в края на 2019 година През януари 2020 година има 1000 случая в 12 страни, само че доста бързо коронавирусът плъзна по света и засегна милиони хора. На 11 март, когато са наранени над 100 страни, СЗО разгласи пандемия.

На 1 април инфектираните към този момент са над 1 милион души. През октомври те надвишават 43 милиона души. Разпространението на вируса е бързо и експоненциално. Италия като средище на мощно развъртян туризъм беше наранена на първо време от европейските страни.

Но даже страни като България, които бяха застигнати по-късно от епидемията, имаха малко време за реакция - да обучат фрагментите си, да вземат защитни ограничения, да се оправят с икономическия потрес. 

Епидемиите се случват от време на време в човешката история. Със сигурност и пандемията от COVID-19 (SARS-CoV-2) няма да е последната. Ние сме очевидци на няколко епидемии: ХИВ/СПИН, която потегли от Съединени американски щати през 1980 г.; SARS-CoV - от Китай през 2003 г.; MERS-CoV - от Арабския полуостров през 2008 г.; H1N1 (Свински грип) - от Мексико през 2009 г.; Ебола - 2014-2016 година от Западна Африка; Зика - от Пасифика към Северна и Южна Америка 2015-2016 г.; COVID-19 (SARS-CoV-2) - от Китай 2019-2020 г. 

“Сред тези епидемии пропущам преднамерено хепатит С, тъй като за тази зараза към този момент съществува терапия, посредством която инфектираните се излекуват изцяло и този вирус към този момент не е опасност за човечеството.

Посочените инфекции са зоонози, т.е. прескачат от животни към хора и към други животни. По тази причина не можем да предвиждаме дали вирусът ще оцелее и ще се приспособи, или непринудено ще изчезне. 

Всички изброени епидемии са породени от вируси, които съдържат РНК и са мощно изменчиви, склонни към разновидности. Докато вирусите, съдържащи ДНК, имат по-стабилна конструкция и са по-слабо изменчиви. РНК вирусите се развъждат бързо, убиват или резервират инфектираната клетка и лавинообразно заразяват прилежащите кафези. Когато човек оздравее, вирусът не се открива повече, а се изолират характерни антитела - т.е. основава се характерен имунитет към този вирус. Остава да се обясни дълготрайността на имунитета към SARS-CoV-2 и дали при всички инфектирани хора е основан имунитет. Защото има научни известия за това, че при хора, които прекарват безсимптомно COVID-19 или с доста леки признаци, трайността на антителата е към три месеца ", изясни специалистът. 

Затова всички старания на международната научна общественост са ориентирани към основаването на ваксини. В момента в света се създават над 120 ваксини, в това число и в България. Най-важното при имунизациите е да нападат структури на вируса, които няма да мутират. В противоположен случай имунизациите няма да са ефикасни. За благополучие, разновидностите при SARS-CoV-2 настъпват доста по-бавно, в сравнение с при грипните вируси. Ето за какво няма да бъде належащо имунизацията против SARS-CoV-2 да се трансформира годишно, както се прави за справяне с настоящите за годината варианти на мутиралите грипни вируси. 

Разпространението и смъртността  

при коронавирусите, предизвикали епидемии - SARS-CoV-2, SARS-CoV и MERS-CoV, са разнообразни. Сегашният ковид SARS-CoV-2 се популяризира световно доста по-бързо от своите прародители. Но пък смъртността измежду доказаните случаи е доста по-ниска - 6,6% за SARS-CoV-2; 9,6 за SARS-CoV и 34,3 за MERS-CoV. 

“Неслучайно в СЗО се разтревожиха съществено, когато се развихри епидемията от MERS-CoV в Арабския полуостров. На тази зараза се обърна особено внимание, откакто кореец се прибира от Саудитска Арабия с грипоподобни признаци и търси помощ в незабавното на една от огромните южнокорейски лечебни заведения. Но защото имал единствено висока температура и леки дихателни разстройства, не му обръщат незабавно внимание. Налага се да чака 6 часа. За това време съумял да болести 82-ма души, от които след това умират 45. Много бързо се схваща, че инфекцията се предизвиква от MERS-CoV и че този ковид потегля от едногърбите камили на Арабския полуостров. Незнайно по какъв начин, тази зараза се самоограничи и спря след 3 - 4 месеца.

Макар и да няма толкоз висока смъртност, новият ковид SARS-CoV-2  инфектира неведнъж повече хора. Затова и смъртните случаи са доста повече, в сравнение с при предходните коронавируси, предизвикали епидемии. 

Броят на инфектираните и на смъртните случаи от COVID-19 доста варират в другите страни по света. Въпреки многочислените проучвания аргументите за тези разлики не са изяснени изцяло ", добави вирусологът. 

Проблемът са безсимптомните инфектирани

Защото при съществуване на признаци човек се изследва, изолира и лекува. Докато безсимптомните даже не подозират, че разнасят инфекцията. 

“При нас пристигнаха да се изследват играчите от футболния тим на ЦСКА. Двама от тях се оказаха с позитивен тест за ковид. Само че не усещаха нищо, бяха витални, усмихнати. Беше мъчно да ги убедим, че те придвижват болест и че би трябвало да се изолират. 

При съпоставяне на разновидности на вируса в пациенти от 28 страни с изходния вариант от Ухан се оформят три съществени варианта на SARS-CoV-2 с друго разпространяване и смъртност. Два от тях, които в научната литература се назовават G-мутации, преобладават през днешния ден, а не изходният вариант.

Коронавирусът към този момент е нормализиран и се усеща доста добре измежду хората. Той не усеща напън отникъде да се променя повече - нито от характерен медикамент, с цел да стане устойчив към него, нито от ваксина. 

Коронавирусът, който се популяризира в България, провокира по-тежко протичане на болестта. Само че тук играят и други фактори. Направено е проучване с огромна меродавност за въздействието на имунизацията срещу туберкулоза БЦЖ върху броя на инфектираните и смъртността от COVID-19.

В страните, в които БЦЖ е наложителна (каквато е България), броят на инфектираните е по-нисък, само че смъртността е по-висока.

Броят на доказаните случаи с COVID-19 на милион население е доста по-нисък в страните със наложително имунизиране с БЦЖ - 710 души на милион, против 2912 души на милион население в страните без наложителна имунизация. Според тези резултати БЦЖ-ваксинацията защищава от заразяване с SARS-CoV-2 посредством усилване на вродения имунен отговор. 

На разпространяването и смъртността въздействат също генетични фактори (HLA генотипът). Те изясняват разликите в самостоятелния имунен отговор на патогени при всеки съответен човек.

В последна сметка можем да заключим, че разновидностите в генома на SARS-CoV-2, БЦЖ-ваксиналния статус и човешкият генотип въздействат на възприемчивостта към инфекцията. Специално G-мутантът на ковид, който през днешния ден шества по света, има отношение не към тежестта на болестта, не към смъртността, а към опцията за навлизане и заразяване на човешките кафези. 

Въобще не си мислете, че вирусът ще изчезне в околните 3 - 5 години. Прогнозите за пандемията са три: или да върви с периодически пикове и спадове, или след продължително ниско разпространяване да настъпи внезапно пик и още веднъж да спадне в плато, или да върви в непрекъснато плато, без да изчезва.

Тези три разновидността зависят от държанието на индивида, от защитните ограничения, които взема: физическа отдалеченост, хигиена (миене на ръцете и дезинфекция), носенето на маски, които значително понижават разпространяването на инфекцията ", заключи проф. Аргирова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР