Писмото на парламентаристите, адресирано до висшите служители на САЩ, Великобритания

...
Писмото на парламентаристите, адресирано до висшите служители на САЩ, Великобритания
Коментари Харесай

Сръбски политик: Времето на Вучич изтича, Западът губи търпение

Писмото на парламентаристите, адресирано до висшите чиновници на Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз, е обръщение към Вучич, че времето му изтича. Курти към този момент е получил своето предизвестие. Западът губи самообладание и към двамата, занапред предстоят нови съществени наказания. Това сподели за КоССев Небойша Вуйович, някогашен началник на сръбската задача във Вашингтон и участник в договарянията в Дейтън за Косово.

Група интернационалните парламентаристи, състояща се от представители на Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия, неотдавна написаха писмо до висшите чиновници на Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия, критикувайки тяхното „ по-меко “ отношение към Белград в ущърб на Прищина, като в това време изиска съответни ограничения против Белград.

Според Вуйович това писмо е мощно предизвестие и продължение на натиска от други елементи на американския и западния истаблишмънт върху западната изпълнителна власт, която, както споделя той, „ толерира „ стабилокрацията “ и автокрацията на Вучич “.

„ Това са освен ръководителите на външнополитически комисии и бордове, само че и членове на комисията по финанси и заеми, които утвърждават средства и за Сърбия “, сподели Вуйович в изявлението.

Въпреки че писмото се занимава с опасенията на европейските парламентаристи и някои американски конгресмени за районната непоклатимост заради отрицателните процеси в разговора сред Белград и Прищина от двете страни, тежестта в това взаимно изказване въпреки всичко се слага върху това, което те виждат като принос на Сръбската страна към този развой, както и по отношение на рецензиите към интернационалната дипломатическа сцена, която съгласно тях го толерира.

В Сърбия част от професионалната общност, както и политическата власт, считат това за резултат от работата на албанското лоби. Нещо повече, президентът Вучич квалифицира същото писмо като " обезверени дейности " на албански лобисти.

Вуйович обаче не е склонен с тази оценка.

„ Това беше мощно обръщение към Вучич, че времето изтича, а Курти и екипът му получиха предизвестие преди месец. Западът губи самообладание и към двамата. Тепърва предстоят по-сериозни наказания ”, счита някогашният началник на сръбската задача във Вашингтон.

Това лято бяха оповестени вести и от Белград, и от Прищина за лобистки групи, основани от двете страни. Така сръбската страна посредством дипломат Марко Джурич във Вашингтон подписа през юли едногодишен контракт с американската пиар компания " KARV Communications " за 60 000 $ на месец. Работата на тази компания е да работи за разпространение на Сърбия и да доближи до нова публика с информация, която ще им помогне да схванат позицията на Сърбия в света. Косово не се загатва в контракта.

Това е вторият прочут контракт за лобиране от сръбска страна. Преди четири години Сръбската стопанска камара ангажира американската компания " Yorktown Solutions " за стратегически съвещания по икономическите връзки сред Съединени американски щати и Сърбия. Този контракт на стойност $840 000 изтича този ноември.

От друга страна, през годините имаше няколко потвърждения за лобистки компании, платени от страна на Косово.

През юли RSE разгласява информация, че на 26 юни Министерството на външните работи и диаспората на Косово също е подписало едногодишен контракт за 147 000 евро с " Aferdita Rakipi Communications i Ambal " за лобиране в Съединени американски щати.

Според същия източник работи още един контракт за съвещания с президента на компанията „ Civica “ Илир Жерка на стойност 35 000 $ за среща с водачите на албано-американската общественост.

„ От 19 ноември 1992 година избрани субекти от Косово, като политически партии и държавни институции, са похарчили милиони евро за лобиране “, написа RSE.

Вуйович е склонен с оценката, че и двете партии сега лобират, само че са обгърнати към главните водачи - президента на Сърбия и премиера на Косово, като задачите им са разнообразни.

Що се отнася до задачите на сръбското лобиране, те са свързани с отбраната на сегашния президент.

„ Когато става въпрос за лобиране на Сърбия в Америка, главната цел и обхват е да се измие и отбрани имиджът на Вучич, който е мощно заплашен от написаното в „ Ню Йорк Таймс “, мощните европейски печатни медии, фокусиращи се върху корупцията, проведената престъпност, трафикът на опиати, властническият режим, който задушава раждането на демокрацията, поставяйки Вулин в черния лист “, сподели Вуйович.

Той прибавя, че става въпрос и за „ притъпяване “ на възходящите рецензии към Вучич поради митингите в страната. С една дума – намаляване на разпадането на имиджа на Вучич

Освен това дипломатът прави паралели сред протичащото се в този момент на интернационалната сцена и връзките сред сегашния сръбски водач и този от 90-те години.

„ Той се плъзга към облика, който имаше Слободан Милошевич през февруари 1998 година, стягането на глобите, усилването на задграничната интервенция, идването на Уилям Уокър и други платени играчи – за подготовка на Запада възмездие, а видяхме най-после и бомбардировки “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР