Писмо до ръководството на 45-то НС и ръководителите на Парламентарни

...
Писмо до ръководството на 45-то НС и ръководителите на Парламентарни
Коментари Харесай

Кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов призова парламента за политически действия към реална децентрализация

Писмо до управлението на 45-то Народно събрание и ръководителите на Парламентарни групи с искане за внасяне на дневния ред на Народното събрание на тематиката за финансова децентрализация изпрати кметът на Община Елин Пелин доцент, който е и член на УС на НСОРБ. То е съпроводено от „ Петиция за действителна финансова децентрализация и шерване на част от приходите от подоходното облагане с общините в България “. В него кметът на една от общините с най-голям % вложения желае проверка, бързи дейности и политически ангажимент за ускорение на зациклилата Стратегия за децентрализация, съгласно която до 2025 година делът на личните доходи във всички доходи на общинските бюджети да се усили от 34-35% до 60%.
В писмото се предлага преотстъпване на 1/5 от  приходите от подоходното облагане към локалните управляващи, което ще сътвори директна връзка сред общинския бюджет и положението на локалната стопанска система. В допълнение се упорства и за шерване на 1/10 от приходите от корпоративни налози – по отношение на мястото на осъществяване на активността. Двете оферти влизат и в Петицията, утвърдена на 23.07.2020 година от Общински съвет - Елин Пелин. В писмото се упорства те да бъдат включени в законодателната стратегия на 45-то Народно събрание и при правенето и приемането на Държавен бюджет 2022 година Предложението се поддържа и от редица икономисти и представители на локалните управляващи.
 В Община Елин Пелин бе показан Проект „ Магията на синергиите “ CB007.2.12.002, провеждан в границите на Програмата за трансгранично съдействие България ‐ Сърбия Интеррег‐ИПП В Община Елин Пелин бе показан Проект „ Магията на синергиите “ CB007.2.12.002, провеждан в границите на Програмата за трансгранично съдействие България ‐ Сърбия Интеррег‐ИПП
На 10.03.2021 година от 10 часа, в постройката на НЧ „ Елин Пелин- 1896 “, гр. Елин Пелин се преведе Начална конференция по план...
„ Политиката за децентрализация е измежду най-ощетените тематики в последните десетилетия. Начинът, по който действа сега системата на локалната власт, лимитира и капацитета ѝ да работи за локалните стопански системи и да обезпечи съответни обществени услуги. Многосекторната рецесия, провокирана от световната COVID-пандемия, е и най-яркото доказателство за нуждата от предприемане на бързи и ефикасни промени в посока на подсилване на локалната власт “, счита Ивайло Симеонов. Според него са направени планове, показващи, че при използването на тези ограничения, ще бъде освободен финансов запас, който централният бюджет може да насочи към дребните общини, които от ден на ден губят капацитет.
Изчисленията по отношение на предходната 2020 година демонстрират, че сходна смяна би означавала спомагателни 815 млн. лева в общинските бюджети. Това би било растеж с към 33% на личните доходи на общините, с което те биха достигнали 40-45% от всички доходи в общинските бюджети. Преотстъпването на 1/5 от приходите от подоходното облагане би разрешило най-малко 50 общини да отпаднат напълно от механизма на изравнителната дотация и за още към 50 общини мощно да се редуцира размера на изравнителната дотация. Това би освободило запас в границите на близо 100 млн. лева, който може да бъде ориентиран към дребните, небогати и обезлюдяващи се общини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР