Писателят Салман Рушди призова за край на войната между Израел

...
Писателят Салман Рушди призова за край на войната между Израел
Коментари Харесай

Салман Рушди призова за край на войната между Израел и Хамас

Писателят Салман Рушди прикани за завършек на войната сред Израел и Хамас възможно най-скоро, като сподели, че е " ужасяващ " и има неприятни интуиции на конференция във Франкфурт, заяви Агенция Франс Прес.

Хамас нападна Израел от линията Газа на 7 октомври, като съгласно израелските управляващи са убити или осакатени минимум 1400 души. В отговор Израел стартира безмилостна бомбардировка на Газа, напомня Агенция Франс Прес. По последни данни на ръководеното от Хамас Министерство на опазването на здравето при бомбардировките са починали минимум 3785 палестинци, най-вече цивилни жители.

" Ужасен съм, това е всичко, което мога да кажа ", разяснява Рушди спора по време на рядка своя обществена демонстрация на Международния панаир на книгата във Франкфурт, година откакто стана жертва на нахлуване с нож в Съединените щати.

" Ужасен съм от нападението на Хамас и съм изпълнен с неприятни интуиции за това, което израелският министър-председател Бенямин Нетаняху може да направи в отговор ", сподели писателят. " Просто се надявам, че допустимо най-скоро ще бъдат прекъснати военните дейности ".

Салман Рушди, който е на 76-години, загуби зрението на едното си око след нахлуване с нож на сцената на литературна конференция в щата Ню Йорк през август 2022 година Писателят е намушкан няколко пъти с нож във врата и корема, преди присъстващите и защитата да спрат нападателя.

Живеещият в Ню Йорк създател получи смъртни закани след публикуването на романа " Сатанински стирофи " през 1988 година, считан за осквернение от висшия водач на Иран. Нападението в Ню Йорк е " брутално увещание " за издадената против него фатва, сподели Рушди. 

Този месец издателите на Рушди оповестиха, че той ще издаде книга за нападението през април идната година. Тя ще бъде озаглавена " Knife: Mйditations after an Attempted Murder " ( " Ножът: Медитации след опит за ликвидиране " ).

Запитан за тази нова творба, Салман Рушди сподели: " Би изглеждало малко неуместно да пиша за нещо друго, преди да съм засегнал тази тематика ".

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР