Писателят Дмитрий Глуховски е осъден задочно на осем години затвор

...
Писателят Дмитрий Глуховски е осъден задочно на осем години затвор
Коментари Харесай

Руският писател Дмитрий Глуховски е осъден задочно на 8 г. затвор след критики срещу Путин и войната в Украйна

Писателят Дмитрий Глуховски е наказан задочно на осем години затвор в колония от общ вид по обвиняване в дискредитиране на съветската войска в онлайн изявления, осъждащи съветската война в Украйна.

Това оповестиха международните организации във вторник, като решението е взето ден по-рано. Издадена е заповед за ареста на Глуховски. Първоначалното искане на прокуратурата е девет години затвор в наказателна колония.

" Вчера Басманският съд ме осъди на осем години затвор за изявленията ми за Буча и Ирпен, за Мариупол и Харков, за това, че нарекох военните закононарушения - военни закононарушения и даже единствено войната - война. Според съда съм направил тези закононарушения на основата на политическа ненавист, тъй като упрекнах персонално президента Путин в разгръщането на клането ", написа писателят.

" Няма да се откажа от думите си, а и е невероятно да ги отдръпва. Съвсем явно е, че ме санкционират просто за това, че изказвам истината на глас, че изказвам неща, които са толкоз явни за всички, че човек би трябвало да е кьорав, с цел да ги отхвърли ", добави Глуховски.

Делото против писателя се преглежда задочно, защото Глуховски напусна Русия след началото на войната против Украйна. Ден преди съветските бойци да навлязат в Украйна той разгласява в обществените мрежи есе, в което съпоставя репресиите на Путин с тези на Сталин. Той беше разгласен и за задграничен сътрудник.

Адвокатът на Глуховски Вероника Полякова по-рано назова наказателното дело против клиента си " политическо гонене ". Според нея обвиняванията, повдигнати против писателя, не дават отговор на закона.
Как протича делото
Според материалите по делото, Глуховски е разгласил на персоналните си страници в обществените мрежи текстове и видеоклипове, " съединени с изкуствено основани доказателства за обвинявания в хипотетични умишлени закононарушения, осъществени от военнослужещи на съветските въоръжени сили по време на специфична военна интервенция в Украйна ", написа съветската организация ТАСС.

Според изданието Медиазона против писателя са свидетелствали Юлия Лозанова (Витязева), служителка на осведомителната организация NewsFront, и Иван Климов, редактор на московския " Рупор " и на " Аналитичния център по проблемите на сигурността ". NewsFront е в листата със наказания на Европейския съюз (ЕС), защото популяризира дезинформация и има връзки с Федералната работа за сигурност (ФСБ).

Лозанова и Климов не са се познавали персонално с Глуховски, само че настояват, че са били наранени от изявленията на писателя за Буча и Мариупол.

Глуховски по-рано сподели, че повода за делото против него е пост в Инстаграм, в който той държи съветския президент Владимир Путин виновен за разпалването на войната в Украйна.
Кой е Глуховски
Дмитрий Глуховски е актуален съветски публицист, създател на поредицата романи " Метро " и на филмовата акомодация на романа " Текст " от 2019 година Автор е и на сюжета на кино лентата " Текст ", за който получава филмовата премия " Ника ".

След началото на войната Глуховски е именуван “пророк ”, така във като в романите му сюжетът се развива за постапокалиптична Русия. В Глуховски споделя, че не се занимава с знамение, а романите му се базират на наблюдения върху обществения и политически дневен ред, върху които се пробва да предвижда бъдещето.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР