Писателят Димитър Недков заяви в студиото на предаването Денят ON

...
Писателят Димитър Недков заяви в студиото на предаването Денят ON
Коментари Харесай

Димитър Недков: Може и политиците да посегнат към макетното ножче, дори за един пилон се изпокарахме

Писателят Димитър Недков съобщи в студиото на предаването " Денят ON AIR ", че протичащото се сега в страната, след бруталната експанзия против 18-годишно момиче в Стара Загора, е жестока метафора на цялостното положение на обществото и все по-нарастващата настъпателност измежду младото потомство.

" Напълно закономерна социална реакция. И то в миг, в който ни убеждаваха, че всичко, което ни се случва, поднесено от политиците, е в името на правдивост и правосъдна промяна. В романите си пробвам да заобикалям случки на ужасите, които обаче са най-продаваеми. Нещо става с този свят, с това човечество ", сподели писателят.

По думите му от 20-ина години България е обладана от " контракултурата Борисов ", която предопределя произхода на властта - " живот в махалата и ръководство по модела на оня вид сюжети, в които се използват наименования с думата " ностра ".

" Бих нарекъл политическия сезон пролят/лято 2023 " сезона на метафорите " и бих го обобщил " пренареждане на жълтите павета ". След преходното ритуално самоубийство на левицата, след девалвацията на демократичните полезности, след болшевизирането на десницата и след възкръсването на Държавна сигурност, политическият роман и Народното събрание замязва на политически спектакъл в жанра на сатирата ", уточни още Недков пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че в тълковния речник вкарваме новоговор с " некоалиция ". Казват, че е в името на нещо, което даже не могат да формулират. Никъде не сме видели какви конституционни промени предстоят, разясни Недков.

Един стълб не можем да забием към този момент, без да се изпокараме и да се хванем гуша за гуша, посочи писателят.

" Няма да се изненадам, в случай че и политиците посегнат към макетното ножче към този момент. Сами пренаписваме биографията и историята си. Историята е безпощадна към сводниците, които от време на време даже в качеството си на евродокладчици я въргалят в много нечистоплътните чаршафи на настоящата за деня политическа обстановка. В случая с Македония нещата са ясни - българите не сме за тази работа, да остстояваме ползите си в този аспект ", акцентира Недков.

Той разяснява по следния метод една от горещите тематики в последните седмици - смяна на датата на националния ни празник:

" Националният празник на съвсем всяка страна произтича от доста остарелия лозунг: Да живееш, значи да се бориш, робът се бори за независимост, а свободният - за съвършенство. Това е изписано като епитафия на гроба на Яне Сандански. Националният празник значи отстояването на независимост. Не желая да влизам в разногласието каква война е била Руско-турската. 3 март и възобновяване на българската държавност не е заслуга единствено на съветската имперска политика. " Върви, народе възродени " е неповторим български антропологичен феномен на занимаващите се с бъдещето на нацията. На 24 май в " Под игото " на Иван Вазов са събрани на едно място всички антагонично настроени персонажи, макар че не могат да се траят. Опасно е да се опълчват тези празници. Ако не сме свободни, за каква нематериалност ще приказваме? "

Недков е на мнение, че в словесния спор сред Борисов и Радев егоцентризмът надвива, а това води до разделяне.

" Президентът ще има проблеми със своята политическа заможност, до момента в който не даде отговор на въпроса " Кой му наложи промотирането на " Продължаваме промяната ", което обезличи и обезсмисли митингите през 2020 година Промотирането на политически планове не е негово конституционно обвързване. България незабавно се нуждае от доста сериозен антропологичен разбор, който да отговори до каква степен българите сме съумели да запазим нещо от личната си културна еднаквост по време на всички тези преходи ", разяснява писателят.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР