Писатели, сред които и носителят на наградата Пулицър Майкъл Шейбон,

...
Писатели, сред които и носителят на наградата Пулицър Майкъл Шейбон,
Коментари Харесай

Писатели съдят Меta заради обучение на програма за изкуствен интелект

Писатели, измежду които и носителят на премията " Пулицър " Майкъл Шейбон, заведоха дело против компанията " Meta Platforms “  във федералния съд на Сан Франциско поради софтуера й за изкуствен интелект Llama, съобщи. Авторите упрекват софтуерния колос, че е злоупотребил с техни творби, с цел да образова програмата.

Майкъл Шейбон, драматургът Дейвид Хенри Хуанг, притежател на премия " Тони ", и създателите Матю Клам, Рейчъл Луиз Снайдър и Айлет Уолдман настояват, че " Meta " е обучила Llama да дава отговор на текстови претенции от хора с набор от данни, които включват пиратски версии на техните текстове.

Същите писатели са внесли сходно предложение за групов иск предишния петък против " OpenAI ", чието дело е програмата " ChatGPT “. Те считат, че в тази ситуация с " ChatGPT " творби като книги и пиеси са изключително скъпи за езиковото образованието на изкуствения разсъдък. Говорител на " Мета " отхвърли да разяснява новия правосъден иск. Адвокат на писателите също не отговори на питане от Reuters за коментар. Дело за нарушение на авторските права против " Меta " и " OpenAI " през юли заведе и друга група създатели, измежду които и комедийната актриса Сара Силвърман.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР