Писането на журналистическо заглавие не е лесна задача. За мнозина

...
Писането на журналистическо заглавие не е лесна задача. За мнозина
Коментари Харесай

Заради Тръмп: NYT подмени заглавие и си навлече куп критики

Писането на журналистическо заглавие не е лесна задача. За мнозина обобщаването на публикация от 2 хиляди думи в няколко признака се оказва компликация, даже да са в сектора от години.

В сходна обстановка изпаднаха и редакторите на водещия американския ежедневник „ Ню Йорк Таймс”. В началото на седмицата реномираното издание си навлече гнева на читателите като промени заглавие на първа страница в материал за изявлението на президента Доналд Тръмп след всеобщите стрелби в щатите Охайо и Тексас.



„ Тръмп приканва за Обединение против Расизма” (Trump Urges Unity vs Racism) – това заглавие на 4 колони стоеше на заглавната страница на печатното издание на вестника, който трябваше да излезе във вторник.
Снимка: Reuters
Критиците на администрацията на Тръмп и членовете на Демократическата партия бяха измежду главните гласове, които мигновено скочиха против изданието. След промяна във второто издание, Америка получи ново заглавие – „ Осъждаме омразата, само че не и оръжията” (Assailing Hate but not Guns).



От нюйоркското издание дадоха отговор на рецензиите. Като причина за „ сбърканото” и заменено заглавие те показват динамичната конюнктура и плътност на речта на президента Тръмп.

„ Публикациите в обществените мрежи бяха разисквани от редакторите на вестника и всички те вярно посочваха, че заглавието не отразяваше съответно историята. Ние сме горди от работата на репортерите и редакторите, които работиха по всеобщата пукотевица, господин Тръмп и расовите проблеми. Но се съгласяваме, че заглавията са от изключителна значимост и в този случай, трябваше да се оправим по-добре”, показва зам.-изпълнителният редактор Мат Пърди.
Снимка: Reuters
Американските публицисти са на мнение, че даже механически да е правилно, първичното заглавието по никакъв метод не дава отговор на реториката и скорошните расистки изявления на президента Тръмп.

В речта си след стрелбите, при които починаха 31 души, Тръмп осъди насилието и расовата ненавист. „ Нацията ни би трябвало да изкорени расизма, фанатизма и бялото превъзходство”, съобщи президентът.
Доналд Тръмп ще посети Ел Пасо след стрелбата При нея починаха 22-ма души
Според „ Вашингтон Пост” президентът употребява стандарти, от които, пък, постоянно гледа да избяга. Освен това пропуща да спомене и личните си мнения и скандални изявления, които повдигнаха доста въпроси измежду американския политически хайлайф.
Снимка: Reuters
Най-интересното в речта на президента беше, че той се опита да трансферира казуса с огнестрелните оръжия в Съединени американски щати върху хората с психологични разстройства, вместо на неналичието на надзор.

„ Психично болните и омразата дърпат спусъка, не оръжията”, посочи той. Мнението на публицистите е, че по този начин Тръмп споделя, че расизмът не стои в основата на казуса, а е по-скоро средство, което подбужда принуждение.
Фараж: Изказването на Тръмп за четирите цветнокожи в Конгреса беше гениално Американският държавен глава прикани четири дами от малцинствени групи "да се върнат в страните, от които са пристигнали "
WaPo смята мненията на Тръмп за вест, точно, тъй като в предходни трагични случаи, като този в Шарлотсвил през 2017 година, той беше по-умерен и въздържан в раздаването на присъди като съобщи, че и двете страни са отговорни за случая.

По време на изявлението си преди дни, Тръмп се базира на няколко евентуални решения за справяне с проблемите на психологично болните, обществените мрежи и насилствените видеоигри, само че не даде съответен отговор на въпроса с расизма в страната.



Преди няколко седмици президентът прикани четири цветнокожи дами от Конгреса да се върнат в „ корумпираните и упаднали държави”, от където са пристигнали.
Снимка: Reuters
Според американските издания точно тези думи на президента са извънредно комфортни и дават опцията на хората да чуят това, което желаят. Но в доста от случаите думите му са спорни. А всеки опит от страна на медиите да дадат публичност на несъгласията – завърша със закани за съд.



„ Лошото заглавие беше написано за добра история, която съдържаше всички нюанси. Разбира се да обхванеш толкоз материал в малко пространство (заглавието) не е лесна задача за редакторите”, добавя Аарън Блейк от вашингтонския вестник.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР