Писали сме за китайския стартъп Nio (преди се казваше NextEV),

...
Писали сме за китайския стартъп Nio (преди се казваше NextEV),
Коментари Харесай

Този китайски звяр е убиецът на Tesla Model Х

Писали сме за китайския стартъп Nio (преди се споделяше NextEV), като скептицизмът постоянно е съпровождал публикациите. Такъв даже бе и казусът, когато електрическият супер автомобил EP9 откри безспорен връх на „ Северната дъга ”. Тогава малко хора имаха вяра, че компанията ще изкара сериен модел на пазара. Е, тези скептици са изцяло оборени: както и дадоха обещание, китайците показаха първия си сериен модел: 7-местния кросоувър ES8. Автомобилът е дълъг над 5 метра (междуосието му е 3010 мм) и се задвижва от два електромотора със сумарна мощ 635 к.с. и оптимален въртящ миг 840 Нм. С тяхна помощ Nio ES8 форсира до 100 км/ч за единствено 4,4 секунди.
Но това изобщо не е толкоз значимо. Nio ES8 е първият сериен модел, чиято каросерия е направена съвсем напълно от алуминиевата сплав 7003, която е извънредно устойчива на извъртане (44 140 Нм/градус).

Но и това не е толкоз значимо. Най-важното е, че Nio вкарва в серийно произвеждане това, което до този миг не съумяха да създадат Renault и Tesla. За ES8 се предлага бърза промяна на батерията. Кросоувърът е оборудван с акумулатори с потенциал 70 kWh, които му обезпечават пробег от 355 км (на хартия). Собственикът може да се абонира за услугата бърза промяна на батерията. Това ще му коства по 1280 юана месечно (около 193 долара). На специфична станция изтощената батерия се сменя с нова за единствено 3 минути. Да, за момента Nio има единствено няколко сходни станции в Пекин, само че до 2020 година дава обещание да има 1100 лични станции за промяна на батериите и 1200 станции за бърз заряд на батериите в Китай.

Кросоувърът предлага богато съоръжение, а комфортът се подсигурява от въздушно окачване. Най-интересното в интериора обаче си остава мултимедийната система с изкуствен интелект NIMO. Той работи както с автомобилната система, по този начин и общоприетите услуги, взаимодействайки непрекъснато с пасажерите.

Естествено, Nio ES8 ще получи и система за полуавтономно ръководство, наречена Nio Pilot. Тя сплотява трифокална камера, 4 камери за цялостен преглед към автомобила, 5 радара, 12 ултразвукови датчика и камера, следяща лидера.

В Китай Nio ES8 ще коства 448 000 юана (около $67 725), което е съвсем два пъти по-евтино от цената на Tesla Model X в страната. Първите 10 000 автомобила ще бъдат продадени в специфичната версия Founder’s Series, която ще коства с 100 000 юана повече (около 25 000 лева.), само че в случай че се подпише контракт за аренда на батерията отстъпката ще е в размер на същите 100 000 юана.

Дали Nio ще „ убие” Model X е рано и мощно да се каже, само че следващата година китайците имат намерение да стъпят на американския пазар. А това значи, че хегемонията на Tesla свършва. Започват да се появяват съперници, които стават все по-добри и скоро ще изпреварят учителя си.

Източник: vesti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР